Virágba „öltöztetik” a kincses várost

Krónika 2017. július 04., 13:17

Újszerű kezdeményezés indul a kincses városban: a Kolozsvári Városszépítő Egylet által július elején a nagyközönség számára meghirdetett pályázat célja augusztus végére megsokszorozni a belvárosi ablakokban és erkélyeken elhelyezett virágok számát.

A Virágos Kolozsvár elnevezésű mozgalom júliusi kezdéssel mintegy két hónapon át a polgárok bevonásával kívánja virágba „öltöztetni” a belvárosi ingatlanok ablakait és teraszait, a külvárosi részeken pedig a házak és tömbházak előtt gondozott területekkel igyekszik megörvendeztetni az arra járókat.

Szeretnénk, ha egymástól tanulva, egymás példáját követve tennénk szebbé, élhetőbbé városunkat,

és ráirányíthatnánk a figyelmet Kolozsvár egy lehetséges új arcára, a virágos városra” – mondta Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Városszépítő Egylet elnöke.

Bár az elmúlt években Kolozsvár tanácsa és polgármesteri hivatala, valamint az annak alárendelt intézmények sokat tettek a város esztétikus arculatának kialakítása érdekében, e tekintetben a kincses város mégis alulmarad más, Kolozsvárhoz hasonló nagyságú és fontosságú európai városokhoz képest, ahol a belvárosi ingatlanok ablakai, erkélyei tavasztól őszig virágba „öltöznek”.

Ha Ausztria, Németország, Hollandia, Svájc vagy akár Magyarország egyes városaiban sétálunk, azzal szembesülünk, hogy a belvárosok épületeinek homlokzatait, ablakait és teraszait az év jelentős részében színes virágok, növények teszik pompázatossá – fejtették ki a szervezők.

Gyorsan követőkre és támogatókra lelt a Gergely Balázs tanácsos által kezdeményezett projekt, miszerint a kolozsvári polgárok körében fel kellene gyorsítani egy olyan folyamatot, amelynek eredményeképpen a belvárosi homlokzatok és a külvárosi zöldövezetek az ott élő lakóközösségek, egyének, szervezetek, intézmények és cégek hathatós munkájának következtében megszépülnének.

A pályázatra a www.varosszepito.ro oldalon

magánszemélyek, lakótársulatok és jogi személyek is benevezhetnek a honlapra feltöltött fotóval vagy egy öt fotóból álló sorozattal,

amelyen bemutatják a virágos homlokzatot, ablakot, erkélyt, megjelölve annak pontos címét. Az érdeklődők ugyancsak ezen a honlapon tudhatnak meg többet az egyesületről és az elindított projekt részleteiről is.

A pályázat és a projekt sikerességének mérésére az egyesület a pályázat meghirdetése előtt Kolozsvár bel- és külvárosának épületeiről egy fotósorozatot rendel meg, majd ezt a képsorozatot megismétli a projekt elindulását követő hónapokban is. A szervezők reményei szerint a polgárok által beküldött fotók egyértelműen arról fognak tanúskodni, hogy mind Kolozsvár történelmi belvárosa, mind negyedei lényegesen mértékben és szemmel láthatóan

sokkal esztétikusabbak, vidámabbak lettek.

Szeptember közepén az egyesület által nevesített zsűri a beérkezett, és az egyesület által megbízott fotósok fényképei alapján döntést hoz a legszebb virágos ablak, legszebb virágos erkély és legszebb virágos homlokzat kategóriákban, majd az eredményhirdetést követően egy nyilvános esemény keretében adják át az elismerő okleveleket és díjakat.

A szervezők a kezdeményezéstől egyrészt azt remélik, hogy a Virágos Kolozsvár projekt már az első évben akár több tíz kolozsvári család, intézményes szervezet megmozgatására lesz képes és alkalmas, másrészt pedig, hogy ezáltal hagyományt sikerül teremteni.

A pályázatot meghirdető Kolozsvári Városszépítő Egylet történelmi gyökerei a régmúlt időkbe nyúlnak vissza (1880–90-es évek),

és az egyesület nevéhez olyan fontos projektek fűződnek, mint a Mátyás király szoborcsoport ügyének felkarolása vagy a Sétatér bővítése, fejlesztése. A feledésbe merült egyesület céljait felvállaló új szervezetet olyan fiatal, a civil szférában évek óta tevékenykedő személyek hívták életre, akiknek szívügye a város arculatának esztétikája, és akiknek közös célja az egészséges, kulturált és kellemes lakókörnyezet és élettér megteremtése a kincses városban.