Visszatérnek a gyulafehérváriak a női kosárlabda-élvonalba

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. július 04., 09:55

A feljutásért rendezett négyes döntőt ugyan elbukta, de a bukaresti alakulatok visszalépését kihasználva még idén visszatérhet az élvonalba a Gyulafehérvári CSU női kosárlabdacsapata – tájékoztatta a Krónikát Dan Berceanu.

Archív felvétel Fotó: Sánta Imre

A Román Kosárlabda-szövetség főtitkára emlékeztetett rá, hogy a másodosztályos pontvadászat fináléjában a Temesvári SCM és a Rapid együttesei harcolták ki az előrelépést, ám utóbbi később jelezte, hogy nem vállalja az élvonalbeli szereplést.

„A szabályzat értelmében a tornán harmadik helyen végzett Bukaresti Agronomia együttesének ajánlottuk fel a helyet, de

miután ők sem éltek a lehetőséggel, a negyedik helyezett Gyulafehérvár következett a feljutási sorrendben”

– magyarázta. Rámutatott, hogy az élvonaltól tavaly nyáron pénzügyi problémák miatt visszalépett, korábbi Közép-Európa Kupa-győztes együttes most elvállalta a szereplést, ezért a július 10-ei sorsoláskor tizenkét női együttes részvételével készítik el a 2017–2018-as szezon műsorát.

Ugyanaznap lesz az élvonalbeli férfi bajnokság sorsolása, amelyhez a pénteki határidőig szintén mind a tizenkét klub kifizette a részvételi illetéket. „A versenykiírás nem változott: a férfiak idén is körmérkőzéses alapszakasszal kezdenek, majd a körmérkőzéses középszakaszt a rájátszás követi. A női élvonalban a körmérkőzéses alapszakaszt egyenesen a rájátszás követi” – közölte Berceanu.

A főtitkárt arról is kérdeztük, hogy mit jelent a sportág számára a 3x3-as kosárlabdázás olimpiai számmá való felvétele, amelyről úgy vélekedett: ez

jó esély lesz arra, hogy Románia ebben a sportágban is képviselve legyen a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon.

„Számunkra is kellemes meglepetés volt, amikor bejelentették, de mi az elmúlt időszakban sokat foglalkoztunk a szakág népszerűsítésével. A kvalifikációs rendszert még nem ismerjük, de úgy hallottam, hogy sokat fog számítani az ország rangsorolása, amelyben mi nagyon jól állunk” – mondta Berceanu.