Érték-népszerűsítés Szebenben: megduplázódott a látogatók száma a Hungarikum Napokon

Kiss Judit 2017. július 04., 08:12

Egyértelmű sikerként könyvelhető el a vasárnap lezárult nagyszebeni Hungarikum Napok: több mint kétszer annyian vettek részt a rendezvényen, mint az elmúlt évben.

Fotó: Facebook/Hungarikum Napok Nagyszeben

Több mint kétszer annyian vettek részt a vasárnap zárult, a magyar értékeket felvonultató és népszerűsítő, nyolcadik nagyszebeni Hungarikum Napokon, mint amennyien tavaly, és mint amire számítottak – mondta el a Krónikának Serfőző Levente, a főszervező Híd Egyesület elnöke.

„Tekintetbe véve, hogy Szebenben a hivatalos statisztikai adatok szerint 2100 magyar nemzetiségű ember él, és hogy tavaly ötezren látogattak el a Hungarikum Napokra,

nagy örömmel nyugtázzuk, hogy idén majdnem 11 ezer volt a látogatók száma.

A négynapos program szabadtéri rendezvényein 10 600-an vettek részt, a kulturális programokon: színházi előadáson, tárlatnyitón 200-an. Nem csupán a helyi magyar közösséget szerettük volna megszólítani, és ez sikerült is” – fejtette ki a főszervező.

Mint értékelt, nagy érdeklődés övezte az óriásgulyásfőzést, amelyet Csányi Sándor, Magyarország „gulyáskirálya” vezetett: mintegy 500 liternyi hagyományos magyar étek rotyogott a hatalmas üstben.

„Csányi Sándor elismeréssel szólt a rendezvényünkről, azt mondta, látszik, hogy a minőségre fektetjük a hangsúlyt, de hozzáteszem, idén a mennyiséget is több tekintetben sikerült „teljesíteni”.

A gulyásra várók sora 150 méteren keresztül kígyózott, pedig mondtuk az érdeklődőknek, hogy jut mindenkinek”

– fejtette ki Serfőző Levente. Hozzátette, a kulturális programok szintén népszerűnek bizonyultak, a budapesti Udvari Kamaraszínház Kié ez az ország? című produkciójára rengetegen voltak kíváncsiak, hiszen Nagyszebenben hiánycikknek számít a magyar nyelvű színházi előadás.

„Visszavárjuk a színházi produkciókat jövőre, hiszen igénylik az érdeklődők a kulturális rendezvényeket. Ugyanakkor a társszervező szebeni falumúzeummal megegyeztünk, hogy

2019-ben, amikor Nagyszeben viseli az Európai Gasztronómiai Régió címet, megpróbálunk gulyásrekordot felállítani a Hungarikum Napok keretében,

és persze a magyar gasztronómiai értékek bemutatására is sor kerül. Örülünk az idei rendezvény népszerűségének, nagy dolognak tartjuk a majdnem 11 ezres látogatószámot, mert maroknyi, mindössze 15 fős csapat szervezi a programsorozatot” – mondta el Serfőző Levente.

A Hungarikum Napokon számos kulturális és szórakoztató rendezvényt tartottak, valamint megszervezték A Hungarikum és Transylvanicum – értékek, márkák, ízek című konferenciát, amelynek egyik partnere a magyarországi földművelésügyi minisztérium volt.