Panaszt tesz a belügynél a kolozsvári színésznő ügyében Csoma Botond

Kiss Előd-Gergely 2017. július 03., 21:31

Felháborítónak tartja Csoma Botond, az RMDSZ és Adrian Dohotaru, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Kolozs megyei parlamenti képviselője, ahogy a csendőrség bánt Oana Mardare színésznővel az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nyíltan szélsőséges szervezet által a hagyományos családmodellért tartott szombati kolozsvári tüntetésen.

A két politikus hétfőn Kolozsváron közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy panaszt tesznek a belügyminisztériumnál, és az eset sürgős kivizsgálását kérik, szerintük ugyanis a hatósági alkalmazottak túlzott erővel léptek fel, amikor a nőt kiemelték a tömegből, a csendőrség furgonjába rakták, és elvitték őt az őrsre.

Csoma Botond úgy fogalmazott: lehet, hogy Oana Mardare is hibázott, amikor a szexuális és nemi kisebbségeket tömörítő LMBTQ-közösség felvonulásáról átment az Új Jobboldal tüntetésére,

és megpróbált párbeszédet kezdeményezni a szervezőkkel, az RMDSZ-es politikus szerint ugyanis „velük képtelenség racionális eszmecserét folytatni”. Az eljárást azonban mindenképp túlzónak értékeli.

Csoma azt tartja a legaggasztóbbnak, hogy látszólag a hatóság hajlandó együttműködni a szélsőséges szervezettel,

a helyszínen készült videófelvételek tanúsága szerint ugyanis az Új Jobboldal két képviselője is segített elvinni a nőt.

Adrian Dohotaru bírálta a kolozsvári önkormányzatot is, amely szerinte kettős mércét alkalmazott, amikor az Új Jobboldalnak engedélyt adott, hogy a városközpontban, a Bocskai (Avram Iancu) téren tartsák felvonulásukat, miközben az LMBTQ-akciót egy félreeső helyen, a Szamos-part Napoca Hotel közeli részén lehetett csak megszervezni. Csoma Botond ezzel kapcsolatban megjegyezte:

mindkét megmozdulás engedélyét az a Ionuţ Ţene írta alá, akit nemrég neveztek ki a városháza oktatási, kulturális, egyházi és sportügyekkel foglalkozó osztályának vezetőjévé,

és aki nyíltan nacionalista és kisebbségellenes eszméket terjeszt.

A képviselő hangsúlyozta: egy olyan városban, amely a kultúrák közti párbeszédre fekteti a hangsúlyt, megengedhetetlen, hogy egy ilyen személy vezető pozícióba kerüljön egy közintézményben. Emlékeztetett: nemrég feljelentést tett ellene az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), most pedig – miután több jogásszal is egyeztetett – azt fontolgatja, hogy a közigazgatási bíróságon támadja meg Ţene kinevezését.

Az ügyben megkerestük Mariana Barbut, a Kolozs megyei csendőrség szóvivőjét, akitől azt szerettük volna megtudni, végül róttak-e ki bírságot a színésznőre, erről ugyanis nem érkezett hivatalos tájékoztatás. A szóvivő azonban nem tudott nyilatkozni az ügyben, technikai problémákra hivatkozva pedig azt is visszautasította, hogy illetékes kollégáját kapcsolja, ugyanakkor holnapra ígért tájékoztatást. Amint arról beszámoltunk,

Oana Mardare az Új Jobboldal felvonulásán félbeszakította a beszédeket, és arról kezdett értekezni, hogy az LMBTQ-akció egyáltalán nem volt obszcén.

Állítása szerint párbeszédet akart kezdeményezni, a szervezők azonban felszólították a hatóságot, hogy távolítsák el a helyszínről. A színésznő erre nem volt hajlandó a csendőrség kérésére sem, ráadásul igazolni sem tudta magát, mert nem voltak nála papírok, ezért akarata ellenére elvitték a helyszínről.