Kolozsvár büszke lehet a Jazz in the Parkra: megdőlt a látogatottsági rekord

Gyergyai Csaba 2017. július 03., 21:21

Több mint hetvenezren voltak idén kíváncsiak a Kolozsváron szervezett Jazz in the Park programjaira. Volt miből választani: kétszáz zenész szolgáltatta a minőségi muzsikát az elmúlt héten.

Fotó: Facebook/JazzinthePark

Bár a fesztiválszezon alig kezdődött el, az év legjobb zenei rendezvényének járó díjat már most nyugodt szívvel oda lehetne adni a vasárnap befejeződött kolozsvári Jazz in the Park szervezőinek. A város több pontján is jobbnál jobb programokat kínáló, példaértékűen megszervezett fesztivál egyértelmű siker volt: az épp befejeződött ötödik kiadás alkalmával

hét nap alatt több mint kétszáz zenész lépett fel tizenöt országból,

a koncerteket pedig a szervezők szerint több mint 70 ezren nézték meg, sokkal többen, mint a korábbi években.

A Jazz in the Park már csak attól is szimpatikus és különleges, hogy hétvégi rendezvényei teljesen ingyenesek,

de ha a résztvevők támogatni akarták a rendezvényt, akkor megtehették egy tízlejes karszalag megvásárlásával. Külön gratuláció jár az önkénteseknek is, akik vasárnap gyümölcsöt és plédet osztogattak a kisszínpad környékén.

Fotó: Gabriel Aldea/Komiti.ro

A hétvégén nem panaszkodhattak azok sem, akiknek nem a jazz a kedvenc műfajuk, mivel a szervezők ügyeltek arra, hogy a kínálat idén is a lehető legváltozatosabb legyen. Mivel egy ekkora kaliberű rendezvényt képtelenség átlátni, nagyon nehéz lenne kiemelni a legemlékezetesebb pillanatait – szerencsére akadt ilyenből elég sok –, a vasárnapi program azonban egészen biztosan a legjobb volt a fesztivál történetében.

E sorok írójának a világ egyik legjobb dobosaként nyilvántartott Jojo Mayer és a Nerve koncertje tetszett leginkább a sétatéri kisszínpadon,

de a lehető legszebben mutatkozott be a kolozsvári közönségnek a brit Mammal Hands is, ugyanakkor kellemes meglepetés volt az elektronikus zenét akusztikus hangszerekkel „házasító” temesvári Brum is.

A legnagyobb tömeget az amerikai Vintage Trouble vonzotta a Sétatérre,

melynek az énekese még arra is vállalkozott, hogy a tömegbe ugorva énekeljen. Némi aggodalomra ad okot egyébként, hogy vasárnap gyakran tűnt úgy, a rendezvény kezdi kinőni a helyszínt, pedig kétség nem fér hozzá, hogy ennek a fesztiválnak a város zöld szívében a helye, kár lenne jövőre elköltöztetni, és emiatt átnevezni.

A Jazz in the Park fontos része a fiatal zenekarok vetélkedője is, melyet idén az Antal Gábor Trió nyert meg

– a 9000 lejes támogatás mellett jövőre ők nyithatják meg a fesztivált a nagyszínpadon –, megelőzve a Paolo Recchia Triót és a Hences Quartettet. A kompozíciókért járó fődíjat a The Roots zenekar nyerte meg, de elismerést kapott a marosvásárhelyi Koszika, valamint az Antal Gábor Trió dobosa, Fekecs Ákos és Berkes Adél szaxofonos is.

Fotó: Facebook/JazzinthePark

A legjobb énekesnek járó díjat Diana Săveanu kapta az Infusion zenekarból, Markosi Józsefet pedig hangszeres tudásáért tüntették ki. Az idei zsűri munkájában egyébként Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke is részt vett.