Brüsszel keresztbe tehet az üzleti forgalom megadóztatásának

Krónika 2017. július 03., 20:43

Az üzleti forgalomra kivetett adónak sok vesztese lesz, inkább az általános forgalmi adóra (TVA) hasonlít és ezért nem zárható ki, hogy az Európai Bizottság szabálysértési eljárást indít – jelentette ki egy pénzügyi és jogi tanácsadó cég vezetője

„Az intézkedés mögött vélhetően az a megfontolás áll, hogy a cégek többé-kevésbé törvényes eszközökkel megpróbálják minimalizálni a profitjukat, ami technikailag nem helyes megoldás, hisz vannak eszközök, amelyekkel ezt a jelenséget meg lehet gátolni. Jelenleg csak a mikrovállalatok adóznak ekképpen. Az ilyen típusú adóztatás egyedi lenne Európában" – írja Milcev az EY hétfőn kiadott közleményében.

A szakember szerint az új adó egyféle áfát (TVA) jelentene, ezért újra kellene gondolni ennek bevezetését a profitadó helyett, mert ennek sok vesztese lehet.

Alex Milcev úgy véli, különösen a kis profittal nagy üzleti forgalmat lebonyolító cégek innák meg a levét az intézkedésnek, és szerinte előfordulhat, hogy az Európai Bizottság szabálysértési eljárást indít Románia ellen.

Mint ismert, heves bírálatok érik a Mihai Tudose vezette kormány programjában szereplő elképzelést, miszerint a nyereség helyett az üzleti forgalomra alapoznák a társasági adót.