Pörgős színházi évadot zártak Kolozsváron

2017. július 03., 17:15

Mozgalmas évadot zárt a hétvégén a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a 2016/2017-es évad mérlegét kilenc bemutató, valamint az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál ötödik kiadásának megszervezése alkotja – közölte a társulat.

Fotó: Biró István

A nagyteremben a Légy jó mindhalálig és Rosmersholm, a stúdióban és nagytermi stúdióban A mélyben, Homemade, Kalucsni, A kísérlet, Hormon, Vakok és A vágy villamosa című produkciókat mutatták be. Az évadban a társulat kolozsvári székhelyén játszott 135 saját előadását, valamint a vendégelőadásokat összesen 21.848 néző tekintette meg, a fesztiválokon és vendégjátékokon pedig további 3489 néző előtt játszott a társulat.

Az Interferenciák Fesztivál keretében műsorra tűzött 31 előadás közönségével kiegészülve a kolozsvári színháznak a 2016/2017-es évadban összesen 33.635 nézője volt. A társulat számos rangos fesztiválmeghívásnak is eleget tett: a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon való szereplést követően októberben három előadással volt jelen a bukaresti Országos Színházi Fesztiválon, decemberben pedig a Tokiói Nemzetközi Ibsen Fesztivál látta vendégül a Hedda Gabler című előadást.

A mélyben a legjobb rendezőnek járó UNITER-díj elnyerését követően a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztiválon, valamint a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában szerepelt. A fesztiválszereplések a nyári szünet alatt is folytatódnak: a Silviu Purcărete által rendezett Julius Caesar júliusban a spanyolországi Almagróban szervezett Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztiválra, szeptember elején pedig a dél-koreai Szöul Előadóművészeti Fesztiválra kapott meghívást.

A 225., jubileumi évadot a színház a Kolozsvári Magyar Napokon való részvétellel indítja augusztusban. Az új évad első bemutatójának előkészületei ősszel kezdődnek majd, Victor Ioan Frunză Tony Kushner Angyalok Amerikában című drámáját állítja majd színpadra.