Száz évig tartani fog: visszaállt a forgalom a kolozsvári Árpád hídon

Kiss Előd-Gergely 2017. július 03., 16:36

A mérnököket a híd alá rendelve nyitotta meg hétvégén Emil Boc polgármester az újjáépített Árpád hidat, amely reményei szerint legalább száz évig állni fog. Az átkelőn négy sávot alakítottak ki, ugyanakkor a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is elkülönítettek egy-egy részt.

Fotó: Facebook/Emil Boc

„Eredeti” módon tesztelte a szombaton hivatalosan átadott kolozsvári Árpád (Traian) hidat Emil Boc polgármester, aki arra kérte az építkezésen dolgozó mérnököket, álljanak az átkelő alá, amíg az első autók áthaladnak rajta. A próba szerencsére sikeres volt, a Széchenyi tér közelében található vadonatúj híd bírta a megterhelést, a munkások épségben maradtak.

Emil Boc a helyszínen úgy nyilatkozott: a kivitelező vállalta a minőségért a felelősséget,

ezért választotta a tesztelésnek ezt az „eredeti” módját, amit a továbbiakban is alkalmazni kíván az önkormányzat által megrendelt projektek átvételekor. Az elöljáró bízik benne, hogy az átkelő száz évig állni fog, ahogy az előző, 1928 és 1931 között épített híd is 85 évig működött.

Boc a hídon elsőként közlekedő sofőrt meg is jutalmazta: egy Kolozsvárról készült albumot, egy nyakkendőt és egy oklevelet adott át neki a sajtósok gyűrűjében. Grigore Vădean, a kivitelező Diferit Kft. igazgatója ennél is lelkesebb volt, elmondása szerint ez „a legszebb híd”, amelyet valaha épített. Úgy fogalmazott: az építmény 50 évig biztosan kitart, de szerinte ennél jóval tovább fogja bírni a megterhelést.

A teljesen újjáépített Árpád hídon négy sávot alakítottak ki, ugyanakkor a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is elkülönítettek egy-egy részt. A 6,5 millió lejbe került, 34 méter hosszú és 26 méter széles híd így jóval nagyobb elődjénél, amelyet azért kellett újjáépíteni, mert korábban az egyik oldala beszakadt, és gyakorlatilag életveszélyessé vált.

A felújításnak már egy éve nekifogtak, a munkálatok ideje alatt pedig az átkelőt nemcsak a járművek, hanem a gyalogosok előtt is lezárták,

így a projekt elhúzódása mindenkinek sok bosszúságot okozott. A kivitelezés megkezdése óta az autóbuszok többnyire a Ferenc József (Horea) úton közlekedtek, ezzel még inkább megterhelve a forgalmat, a trolik útvonalát ugyanakkor nem tudták módosítani, így azok egy évig nem mentek el a végállomásig, amely a vasútállomásnál található.

Az Árpád híd felújítását célzó munkálatok tavaly július elsején kezdődtek el, a városháza pedig eredetileg hat hónapos határidőt szabott a kivitelezésre,

majd engedélyeztek 90 nap szünetet, mivel télen a munkásoknak abba kellett hagyniuk a kivitelezést. A szerződés szerint a teljes mértékben újjáépített átkelőt idén május 30-án kellett volna átadni.