Jó és rossz híreket is hozott július

Bálint Eszter 2017. július 03., 10:13

Számos változással köszöntött be július: a nyugdíjasoknak jó hír, hogy nőtt a nyugdíjpont értéke, mindenkinek rossz hír viszont, hogy drágult a villanyáram. Július elsejétől hatályba lépett a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény is.

Ugyan július elsejétől hatályba lépett a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény, aminek célja a közszférában nyújtott fizetések közötti méltánytalanságok felszámolása, nem sokan örülhetnek, a legtöbben csak januártól vihetnek többet haza.

Kivételt a múlt héten kihirdetett sürgősségi kormányrendelet hatálya alá esők, vagyis a katonák és a védelmi minisztérium szerződéses alkalmazottai jelentenek, ők júliusban 15 százalékkal jobban keresnek, mint egy hónappal korábban.

Jó hír viszont a közalkalmazottak számára, hogy üdülési csekkeket kapnak, amelyeket a belföldi szálláshelyen lehet mostantól felhasználni.

Az 1450 lej értékű utalványt azonban csak azon intézmények dolgozói kapják meg, amelyek 2017-es évi költségvetésükben előirányozták az ehhez szükséges összeget – hívta fel a figyelmet a hétvégén Mircea Titus Dobre idegenforgalomi miniszter.

„Mi az szeretnénk, ha valamilyen szinten kötelező lenne idén üdülési csekkeket adni. A költségvetés kiigazításakor, aki bele tudja foglalni a büdzséjébe, adhat” – mutatott rá a szaktárca vezetője. Közölte egyúttal, hogy a korábban tervezett elektromos formátum helyett nyomtatott utalványokat kapnak a közalkalmazottak.

Jó hírek a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok is fellélegzhetnek: alaptalannak bizonyultak a híresztelések, amelyek szerint elhalasztanák a nyugdíjak tervezett emelését: Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy hétvégi Facebook-bejegyzésben megerősítette, hogy a nyugdíjpont értéke július 1-jétől 1000 lejre nőtt, így a nyugdíjak már augusztustól nagyobbak lesznek.

Amint arról korábban írtunk, a PSD által kidolgozott kormányprogram szerint

2020-ban a nyugdíjpont 60 százalékkal lesz nagyobb, mint 2016-ban volt.

Eszerint 2017. július 1-jén a nyugdíjpont a 871 lejes értékhez képest (2016) 1000 lejre nőtt. 2018. július 1-jétől a nyugdíjpont 1100 lej lesz, 2019-ben 1264 lej, 2020-ban pedig 1400 lej. 2021. január 1-jén a nyugdíjpont értéke az átlagfizetés 45 százalékával lesz egyenlő, azaz 1775 lej.

Még egy jó hírrel szolgált ugyanakkor a nyugdíjasoknak a kormány: egy, a kabinet pénteki ülésén elfogadott határozat szerint azok a nyugdíjasok, akiknek a havi nyugdíja nem haladja meg a 900 lejt, 90 százalékos árkedvezménnyel válthatják ki gyógyszereiket (a B listán szereplő készítményeket) július elsejétől, függetlenül attól, hogy a nyugdíjon kívül van-e vagy nincs más jövedelmük.

{K1}

Mint ismeretes, eddig csak azok a nyugdíjasok részesülhettek a 90 százalékos árkedvezményben, akiknek kizárólag nyugdíjból származott a jövedelme, és az nem haladta meg a 700 lejt.

Fotó: Pál Árpád

Rossz hír mindenkinek

Románia minden lakosa számára rossz hírrel indult viszont július: a korábban meghirdetett 1-2 százalék helyett

8 százalékkal drágult a villamos energia.

A drágulás a háztartási fogyasztókat érinti. Mint ismeretes, februárban az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke még úgy nyilatkozott, hogy júliusban várhatóan 1-2 százalékos árnövekedés lesz. A hatóság emlékeztetett, a háztartási fogyasztók esetében az ár 10 százalékát árszabályozott energia teszi ki, a többi 90 százalékot a villamos energia szabadpiaci ára befolyásolja.

A hivatalos nyilatkozatok szerint a mostani drágulást az eredményezte, hogy az energiatőzsdén szokatlanul magas a villamos energia ára, ezért felfüggesztették ideiglenesen a harmadik negyedévi licitet, hogy az újraszabályozás következtében elkerüljék a háztartási fogyasztóknak szánt energia árának további drágulását.

Közölték, az áramtőzsdén a harmadik negyedévben 24 százalékkal volt drágább az áram a második negyedévhez mérten. A szolgáltatók ezért 25 százalékos drágulást kértek, de a hatóság végül átlagban 8 százalékos növekedést hagyott jóvá. A román energiatőzsdén már az év elején megugrott az áram ára az akkori rendkívül hideg időjárás miatt.