Bátrabb kiállásra készül az RMDSZ nőszerve­zete

Krónika 2017. július 02., 21:51

A törvénymódosítás és a szakmával való konzultációk mellett bátrabb, figyelemfelkeltő akciókra van szükség ahhoz, hogy a nők elleni erőszak témája elérje a társadalom és a hatóságok ingerküszöbét is – hangzott el az RMDSZ nőszervezetének küldöttgyűlésén.

Csép Andrea Éva Fotó: Boda L. Gergely

Az RMDSZ nőszervezetének szombati kolozsvári küldöttgyűlésén a szervezet közleménye szerint a nők elleni erőszak megfékezése érdekében egy éve indított kampány eddigi történéseit elemezték, és a további teendőket összesítették. Csép Andrea Éva parlamenti képviselő a kampány legfőbb mozzanatának tartott, nemrég iktatott törvénymódosító javaslatcsomagot bemutatva elmondta: kezdeményezésük a nők ellen elkövetett erőszak súlyosabb büntetését, a bántalmazó azonnali távoltartását írja elő, ezzel hatékonyabb védelmet biztosít az áldozatok számára.

Az elmúlt hetekben azt láttam, ez egy olyan ügy, amely mellé sokan felsorakoznak,

a román pártokat képviselő kollégáim közül is sokan aláírták az általunk kezdeményezett törvénymódosítási kérvényt” – idézi a közlemény Csép Andrea Évát.

Biró Rozália parlamenti képviselő, a nőszervezet elnöke a nők elleni erőszak elleni kampány eddigi lépéseinek összegzéseként elmondta: a törvénymódosítás kidolgozása mellett a parlamentben négy interpellációt és három politikai nyilatkozatot fogalmaztak meg. Kezdeményezésére ugyanakkor nemzetközi konferenciára is sort került, ahol megfogalmazódott:

Közép- és Kelet-Európa országaiban – Romániához hasonlóan – hiányosak a jogszabályok, kétségbeejtőek a számadatok, kevés a védelmet nyújtó központ.

A szervezet közleménye szerint a továbbiakban női kávéházakat hoznának létre, szakmai találkozókat és újabb iskolai tájékoztatókat szerveznének, ugyanakkor a sajtóval, pszichológusokkal, szakmai szervezetekkel való szorosabb együttműködést szorgalmazzák.