Gyermekközpontú programok a kolozsvári nyári óvodában

Kiss Előd-Gergely 2017. július 02., 17:41

Óvodai foglalkozásokat szerveznek nyáron több mint háromszáz kolozsvári gyerek számára, a kincses városban tizenhét szakképzett óvónő várja hét helyszínen, tizenkilenc csoportban a kicsiket.

Fotó: Életfa Családsegítő Egyesület

Interaktív, játékos tevékenységekben vehet részt csaknem 350 kolozsvári gyerek, akiknek nyári óvodai programot szerveznek az Argumentum Ad Populum egyesület, a Kolozs megyei RMDSZ Nőszervezete és az Én is szeretnék játszani! közösségi projekt képviselői.

Fekete Emőke, a program főszervezője elmondta,

elsősorban azoknak a szülőknek szeretnének segíteni, akik nem tudják megoldani a nyári időszakban óvodáskorú gyerekeik felügyeletét.

„A programunk keretében szakképzett óvónőkkel biztosítunk foglalkozásokat napközis rendszerben. Ez a projekt Kolozsváron több helyszínen zajlik a nyár folyamán” – részletezte a főszervező. A gyerekeket 17 szakképzett óvónő várja összesen hét helyszínen, 19 csoportban, a július 3. és augusztus 11. közötti foglalkozásokra.

Pál Anna Éva óvónő, a program koordinátora úgy véli, hiánypótló ez a kezdeményezés, ezért szívesen csatlakozott a szervezéshez. „Az óvodákban jelenleg csak összevont csoportokban, román nyelven biztosított a gyermekfelügyelet és csak pár hétig tart, ezért a nyári ovi nagy segítség lehet a dolgozó szülőknek, de a játszani vágyó gyerekeknek is” – mutatott rá a pedagógus.

Hozzátette, a heti foglalkozások tematikusak lesznek, amelyek alapvetően a játék köré szerveződnek, de lesz kísérletezés, barkácsolás, népi játékok, mondókák,

illetve minden olyan tevékenység, amelyet a gyerekek szívesen kipróbálnának.

A nyári óvoda mellett Györgyfalván egy erdei óvodatábort, Magyarlónán pedig egyhetes gyerektábort szerveznek, ahol a nagycsaládosokra és fogyatékkal élőkre is odafigyelnek. „A magyarlónai táborba érkező hetven gyermek közül tízet, illetve kísérőiket az Én is szeretnék játszani! közösségi projekttel együttműködve kerestük fel és vontunk be a programba a fogyatékkal élők, illetve nagycsaládosok köréből.

Főként a fogyatékkal élő gyerekek számára nagyon fontos, hogy eljussanak a táborokba, és együtt játszhassanak egészséges társaikkal, a lónai tábor pedig kiváló lehetőséget nyújt erre”

– részletezte Deme Ilona, az Életfa Családsegítő Egyesület elnöke.

Hozzátette, azért is fontos ez a rendezvény, mert a speciális igényekkel rendelkező gyerekeket sehol sem fogadják be az egészséges gyerekeknek szervezett táborokba. „Arra is volt példa, hogy egy teljesen tünetmentes epilepsziás gyereket sem fogadtak be a tábor szervezői. A társadalom még mindig nem nyit eléggé az akadályozottsággal élők felé” – fejtette ki Deme Ilona.

A programot a Kolozs megyei önkormányzat és a Bethlen Gábor Alap is támogatja. A magyarlónai táborban a helyek már beteltek, de az óvodai foglalkozásokra továbbra is jelentkezhetnek a szülők a Kolozs megyei RMDSZ-nél a 0264-592364-es telefonszámon.