Újabb segélykiáltás a Maliban elrabolt román férfitól

Krónika 2017. július 02., 11:14

A két évvel ezelőtt elrabolt Iulian Gherguţ román biztonsági őrrel és öt másik tússzal tett közzé videofelvételt Maliban az al-Kaida – jelentette vasárnap az AFP az iszlamista honlapokat monitorizáló SITE nevű amerikai központra hivatkozva.

Szombaton tették közzé a román férfiról készült legújabb felvételt

A 16 perc 50 másodperces videót, amelyen nem látszik a felvétel időpontja, szombaton tette közzé egy, Az iszlámot és a muzulmánokat támogató csoport nevű dzsihadista szervezet.

Iulian Gherguţ román állampolgár Niger és Mali határának közelében, Burkina Faso északi részén, egy tambaoi mangánbányában dolgozott biztonsági őrként, amikor 2015 áprilisában elrabolták.

A felvételen megjelenik még Arthur Kenneth Elliott 82 éves francia sebész, akit felségével, Jocelyn Elliott-tal együtt 2015 januárjában raboltak el Burkina Fasoból (Jocelyn Elliottot 2016 februárjában szabadon bocsátották) és az ugyancsak francia Sophie Pétronin, aki egy gyerek segélyszervezet vezetője volt és 2016 decemberében rabolták el. A másik három túsz a dél-afrikai Stephen McGown, akit 2011 novemberében Mali északi részén rabolt el az al-Kaida, Béatrice Stockly svájci misszionárius, akit 2016-ban hurcoltak el Aqmiből és Gloria Cecilia Narvaez Argoti kolumbiai apáca, akit 2017 februárjában raboltak el Maliban.

Az Agerpres tájékoztatása szerint

a túszokat külön-külön mutatja be a felvételen egy férfi, aki azt állítja, hogy eddig nem került sor tárgyalásokra a kiszabadításukról.

Mali északi része 2012-ben került az al-Kaidához közel álló dzsihadista szervezetek ellenőrzése alá. A dzsihadisták nagy részét elűzték a francia kezdeményezésre 2013 januárjában közbelépő nemzetközi erők.

Bár ez a harc még ma is folytatódik, egész régiók csúsznak ki a mali és a nemzetközi erők ellenőrzése alól. Ezekben véres harcok dúlnak dacára annak, hogy 2015 májusában tűzszüneti megállapodást írtak alá.