Templomszentelés a reformáció évében: befejezik a szentgyörgyi istenháza építését

Bíró Blanka 2017. július 01., 17:34

Immár biztosnak tűnik, hogy a nyár végére, legkésőbb őszre elkészül a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templom, aminek az alapkövét még 2011-ben letették. A Kovászna megyei önkormányzat, a magyar kormány és a hívek is segítettek.

Fotó: Kocsis B. János

Idén befejezik a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templom építését, miután a Kovászna megyei önkormányzat 200 ezer lejjel támogatja a munkálatokat, és a magyar kormány, a hívek, valamint a sepsiszentgyörgyi gyülekezetek is a fiatal egyházközség segítségére siettek, hogy megépülhessen a templomuk.

Bancea Gábor lelkész a Krónika helyszíni szemléjén felelevenítette, hogy az alapkövet még 2011-ben, Újkenyér ünnepén tették le,

2015 júliusában feltették a toronysisakot, azonban ezt követően két évig leálltak a munkálatok, mert nem sikerült forrásokat mozgósítani az építkezés folytatására.

„Bíztunk Isten segítségében: a 2015 áprilisban felszentelt harangra ráírattuk, hogy Reformációharang 1517–2017

hittük, hogy a reformáció 500. emlékévében befejezzük a templomot”

– mondta a lelkipásztor.

Mint ismeretes, Sepsiszentgyörgyön tizenkét évvel ezelőtt osztották meg az akkor közel 20 ezer tagot számláló három református gyülekezetet. Az Erdélyi Református Egyházkerület a Gyöngyvirág utcában, az Olt folyó partján kapott a várostól területet, ide építették fel az ifjúsági házat, amelyben a negyedik református gyülekezet ideiglenesen otthonra lelt, azonban idővel kinőtte azt.

A Zakariás Attila tervezte 500 férőhelyes új templomot az ifjúsági ház mellé építik, ott lesz a jelenleg 1800 lelket számláló gyülekezet otthona. Bancea Gábor elmondása szerint eddig mintegy 2,1 millió lejt fordítottak az építkezésre, becsléseik szerint 3,5 millió lejre rúg majd az új templom teljes költsége. Rengeteg támogatást kaptak, tavaly év végén a román kultuszminisztérium is kiutalt 100 ezer lejt, a Kovászna megyei és a sepsiszentgyörgyi önkormányza­tok több ízben is támogatták az építkezést,

az Erdélyi Református Egyházkerület pedig a magyar kormánynál pályázott, hogy befejezhessék a templomot.

A sepsiszentgyörgyi különböző felekezetek eközben felajánlották, hogy átadják az önkormányzatoktól kapott támogatást, teljesen vagy részben, de az évek során a hívek, a református sepsiszentgyörgyiek is jelentős adományokkal járultak hozzá a templomépítéshez.

A város lakói, az egyházak összefogtak, hogy ez az álom megvalósulhasson. A jövőnek, a gyerekeiknek, unokáinknak építjük ezt a templomot.

Látni fogják, hogy volt hitünk, bíztunk a jövőben” – fogalmazta meg a lelkész.

A gyülekezet 2014-ben két harangot öntetett, egy 450 és 210 kilogrammosat, az illyefalvi református gyülekezet pedig felajánlotta, hogy átadja a korábban adományba kapott holland orgonát. Még hátra van a belső tér kialakítása, egyedi módon padlófűtést terveznek, tavasz óta folyamatosan dolgoznak, és bíznak benne, hogy nyár végén, ősz elején felszentelik az új református templomot.