Megfosztási eljárást kezdeményez Áder Jánossal szemben a Jobbik

MTI 2017. június 30., 15:23

Megfosztási eljárást kezdeményez Áder János köztársasági elnökkel szemben a Jobbik, mert szerintük a plakáttörvény aláírásával méltatlanná vált az államfői feladatok ellátására.

Fotó: Barabás Ákos

A Jobbik az MTI-nek pénteken küldött közleményében megerősítette, utólagos alkotmánybírósági (Ab) normakontrollt akarnak a törvényről.

Áder János nem Magyarország, hanem Orbán Viktor köztársasági elnöke,

aki akár az alaptörvény megsértésére, a szólásszabadság korlátozására is képes, hogy védje az Orbán-rezsim korrupcióját” - fogalmazott az ellenzéki párt. A plakáttörvény aláírásával Magyarország a legfelsőbb szinten is letért a jogállamiság útjáról - írták.

Az alkotmány szerint az alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást.

Az eljárás - amelynek lefolytatása az Ab hatáskörébe tartozik - megindításához a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Utólagos normakontrollt - vagyis valamely jogszabály utólagos alkotmányossági vizsgálatát - az országgyűlési képviselők egynegyede kezdeményezhet.