„Felpörgetnék” a székelyföldi hagyományos termékek uniós oltalom alá helyezését

Bíró Blanka 2017. június 29., 13:56

Egyelőre nem törekednek a székelyföldi termelők, hogy megszerezzék a hagyományostermék-minősítést az európai fórumoknál. A mezőgazdasági minisztérium kampányt indított, hogy segítsen ebben a gazdáknak.

Fotó: Barabás Ákos

A romániai hagyományos élelmiszertermékek európai oltalom alá helyezését szeretné „felpörgetni” a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium egy újonnan indított kampány keretében, Románia ugyanis jelentősen le van maradva ezen a téren.

A minisztérium szakemberei járják az országot, és felkészítőket tartanak a mezőgazdasági társulások, valamint az igazgatóságok képviselői számára, hogy elősegítsék különböző termékek bejegyeztetési folyamatát.

A hét elején az agrártárca szakemberei Sepsiszentgyörgyön ismertették az európai minősítésrendszert – az oltalom alatt álló eredet megjelölést (DOP), az oltalom alatt álló földrajzi jelzést (IGP), valamint a hagyományos módon készülő különleges termék (STG) megjelölést – és annak követelményeit.

A minisztériumot képviselő Ionuţ Diaconeasa elmondta,

csupán az ibăneşti-i telemea rendelkezik oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel.

Ennek a terméknek az a jellegzetessége, hogy minden feldolgozó a Maros megyei Libánfalva sós kútjának vizét használja a sajtkészítményéhez. Emellett a szebeni szalámi, a topoloveni-i szilvalekvár és barcasági füstölt busaszelet kapott eddig oltalom alatt álló földrajzi jelzést.

A szakértők véleménye szerint

Székelyföldön a pityókás házikenyeret lehetne európai oltalom alá helyeztetni, hiszen ez a termék kizárólag erre a térségre jellemző.

A termelők részéről azonban ehhez nagyfokú kompromisszumkészségre van szükség, csoportba szerveződve kell igényeljék a minősítést, megegyezve egy közös receptben és formában.

Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország egyenként több mint száz tej-, hús-, zöldség-, gyümölcs-, vagy épp gyógynövénytermékre szerezte meg valamelyik minősítést. Corina Gălbează rámutatott, az európai minősítéseket egyénileg nem lehet kérvényezni,

csak csoportosulások, szövetkezetek állíthatják össze a szükséges dokumentációt,

és bizonyítani kell, hogy mindannyian ugyanazt a receptet használják, ugyanabból a behatárolt térségből van az alapanyag, és ott is dolgozzák fel.

Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője elmondta, rájuk hárul a feladat, hogy az európai oltalomra javasolt terméket beazonosítsák, kezdeményezzék a helyi akciócsoport megalakulását.