Gólyafiókákat gyűrűztek meg Kolozs megyében

Bede Laura 2017. június 29., 13:31

Tudományos és nevelő céllal gyűrűztek meg 11 fehérgólya-fiókát szerdán Kolozs megyében. Az eseménysorozaton résztvevő dr. Szabó D. Zoltán számolt be a Krónikának.

Fotó: Szabó D. Zoltán

Fehérgólya-fiókákat gyűrűzött szerdán Kolozs megyében az Apáthy István Egyesület, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Biológia–Geológia Karával és az Electrica áramszolgáltatóval együttműködve.

„A körút során 11 gólyafiókát gyűrűztünk meg, két eszközt tettünk rájuk. Az egyik egy fémgyűrű, amelyen van egy szám, és azt is írja rajta, hogy Románia – Bukarest, a másik pedig egy fehér alapon nagy fekete számokkal ellátott gyűrű. Egy nemzetközi oldalon koordinálják ezeket a színes gyűrűs jelöléseket, és ott minden országnak meghatározzák, hogy milyen alapon, milyen színt használhat” – mondta el a Krónika megkeresésére dr. Szabó D. Zoltán ornitológus.

Hozzátette, a fiókák ebben az időszakban már elég nagyok ahhoz, hogy meg lehessen őket gyűrűzni, de még nem annyira nagyok, hogy kiugráljanak a fészekből. A madarak jelölése egyrészt tudományos célú, mivel

ennek segítségével követik a vonulási útvonalakat, megállapítják a mortalitási arányokat, valamint a helyhűség is vizsgálható ezzel a módszerrel.

„A vonulási útvonalat annak függvényében tudjuk megállapítani, hogy a gólyákat hol látják a madarászok, természetbarátok, illetve milyen adatokat küldenek róluk. Az emberek már megszokták, hogy ezeken a madarakon van színes jelölőgyűrű, amit le lehet olvasni, és ha ilyet látnak, akkor megpróbálnak közelebb férkőzni, leolvasni, lefotózni, és ezt beküldik nekünk” – részletezte a madarász.

Hozzátette, ez a módszer még mindig az egyik legolcsóbb, és hatékony is a madarak mozgásának vizsgálatára, illetve nemcsak a vonulásra kíváncsiak, hanem arra is, hogy hova jönnek vissza a gólyák. Az eseménysorozatot nevelő céllal is rendezték, mert így lehetőség nyílt a helyi lakosok, gyerekek részvételére.

Magyarfenesen most két fióka van a fészekben, az egyiket lehoztuk, a gyerekek és felnőttek is ugyanolyan örömmel és érdeklődéssel fogadták.

A gólyák, amiket most gyűrűztünk, körülbelül két-három hét múlva fognak kirepülni a fészekből, addig még meg kell erősödjenek” – fejtette ki lapunknak az ornitológus.

Dr. Szabó D. Zoltán arról is beszámolt, hogy a magyarfenesi, webkamerával ellátott fészek történéseit márciustól élőben lehet követni a Clujbird.ro oldalon, az átlagos nézettsége napi 1000 körüli, de volt már 4000 fölötti megtekintés is. A gólyagyűrűzés helyszínei között szerepelt Magyarfenes, Oláhléta, Csürülye, Szelicse, Magyarszilvás, Pusztaszentkirály, Magyar­peterd és Komjátszeg.