Fiatal filmkészítők szárnypróbálgatása: sokszínűség a Sapientia kolozsvári karán

Kiss Judit 2017. június 29., 15:00

Egyre lelkesebb, aktívabb diákgenerációk jelentkeznek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fotóművészet, filmművészet, média szakára – értékelt Pethő Ágnes tanszékvezető a Krónikának. A sokszínű képzésre Magyarországról is jelentkeznek fiatalok.

Fotó: Kerekes Emőke

Sokoldalúság jellemzi a Sa­pientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fotóművészet, filmművészet, média szakának idei termését, akárcsak a képzést, hiszen nemcsak filmeket készítenek a hallgatók, hanem a mozgókép és a többi művészetek kapcsolata, valamint a kísérletezés jegyében született alkotásokat is – értékelte a Krónikának Pethő Ágnes egyetemi docens, a tanszék vezetője a kolozsvári szak First Cut 2017 című évzáró bemutatóján.

Az egyetem Tordai úti épületében tartott hétvégi rendezvényen a nagyközönség is betekintést nyerhetett abba, hogy a 2003-ban indult kincses városi szak diákjai, végzősei és mesteris hallgatói mit alkottak, a filmeken kívül különféle tárlatokat mutattak be, utóbbiak csütörtökön négytől nyolcig még megtekinthetők.

Sokszínűség a szürkének tűnő filmkockákon

„Nehéz volt az elkészült anyagok közül válogatni, és örülök, hogy látszik a változatosság: nemcsak filmek, de fotókiállítások, hangosképek, installációk születnek, és egyfajta kísérletezés zajlik már alapszakon is” – mondta a tanszékvezető. A film és többi művészetek kapcsolatáról szóló mesteris tantárgy keretében készült az egyetem stúdióterében látható alkotás, amit a hallgatók nagy lelkesedéssel készítettek másfél éven keresztül: a mozgóképes kiállítás, dokuinstalláció a kolozsvári Monostor negyed sokszínű, sajátos világát jeleníti meg négy kivetítőn.

Salat Lehel, Kali Andrea és Duna Orsolya a Nagy Anita rendezte Cukor nélkül című vizsgafilmben

„Beszéltünk a diákokkal arról, hogy a filmművészet ma már nemcsak a moziban vetített filmeket jelenti, hanem tágabb értelemben a mozgókép művészetét, installációs filmeket (vannak olyan alkotások, amelyeket lehet filmként is nézni, de installációként is) – ennek jegyében született a Monostor-kiállítás” – fejtette ki Pethő Ágnes. Hozzátette, a lakónegyedben készített felvételek mozgó fotográfiák, amik nem történeteket mesélnek: az alkotók képszerű beállításokat kerestek, amelyeken keresztül a néző észreveheti, hogy a látszólag unalmas, egyhangú és szürke képkockákon mennyi szín van, így az élet sokszínűsége, egy rendkívül gazdag mikrovilág és élettér jelenik meg.

Jakab-Benke Nándor, a filmszak projektmenedzsere kérdésünkre elmondta, megpróbálják hagyománnyá tenni a nagyközönség számára is nyitott nyári rendezvényt. „A First Cut cím az első filmvágást jelenti, ami később sokat finomodik, amíg létrejön az utolsó, az úgynevezett final cut. Az itt tanuló alkotók életművének ez az első first cutja, vagyis szárnypróbálgatása: van a munkák közt animáció, animált dokumentumfilm, teljesen dokumentarista alkotás és játékfilm is. A rendezvény természetesen felvételi-reklám jellegű is, szeretnénk jövendőbeli hallgatókat vonzani, ugyanakkor ezen a szakon olyan alkotókat képeznek, akiknek életük része, hogy megmutassák munkáikat a nagyközönségnek, zsűrinek, a First cut pedig jó első löketet jelent: fel kell vállalniuk a közönség előtt az alkotásaikat” – fejtette ki Jakab-Benke Nándor.

Hozzátette, úgy látja, a filmszak valamennyi évfolyamán vannak erősebb és gyengébb láncszemek, de a filmművészetben éppen az a szép, hogy ezek kiegészítik egymást: aki egyszer rendezett, lehet, hogy következő alkalommal scriptel, vagy mást csinál a forgatáson. „A végzettek közül persze nem lesz mindenki filmrendező, de a szaknak nem is ez a célja. Tulajdonképpen ugródeszkának tekinthető, hiszen a tágabb értelemben vett szakmában is elhelyezkedhetnek a végzettek, akad, aki tévénél, vagy aki filmhanggal fog foglalkozni, esetleg colorist lesz, sokan továbbtanulnak” – tette hozzá.

Sapientiás végzettek Cannes-ban és a Berlinálén

Pethő Ágnes úgy fogalmazott, nagyon képlékeny és számokban nem fejezhető ki, hogy hányan helyezkednek el a végzettek közül a szakmában. „Diákjaink egy része úgy érzi, hogy a hároméves képzés kevés, még a mesterivel együtt is, így akad, aki továbbtanul Bukarestben, Budapesten a filmszakon. Több volt diákunk is elhelyezkedett a szakmában, akadtak, akik jelen voltak neves szakmai színtereken.

Makai Beáta például Enyedi Ildikó Berlinálé-fődíjas filmje forgatásánál dolgozott, Dunai László vágóként sikeres (Makai Beáta Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, az idei Berlinálén Arany Medve díjjal kitüntetett alkotásának forgatásán dolgozott gyártási asszisztensként, tapasztalatairól februárban beszélt a Krónikának. Dunai László, a Sapientia 2010-ben végzett diákja a cannes-i filmfesztiválon volt jelen májusban Kristóf György Out című filmjének egyik vágójaként – szerk.megj.)

{K1}

Úgy tűnik, ha nem is többen, de egyre jobb diákok jönnek tanulni a 2003-ban indított szakra. Az első években többen jelentkeztek, mert ki volt erre éhezve a közönség, hiszen akkor nem létezett ilyen szak. Minden évben túljelentkezés van, ennek örülünk, felvételit tartunk, és mindig van versengés, minőségileg pedig fejlődés érzékelhető. Az, hogy kiből lesz nagy filmes, természetesen nem látszik még, de a Székelyföldről, Partiumból és Magyarországról is érkező diákok egyre lelkesebbek, aktívabbak, tettrekészebbek és nyitottabbak” – összegzett a tanszékvezető.

Kérdésünkre, hogy mi a lesz a hallgatók által készített filmek sorsa, Jakab-Benke Nándor azt mondta, miután elkészítették, az alkotóké is a filmek. „Szeretnénk minden segítséget megadni a diákoknak, hogy pályázzanak, nevezzék filmjeiket jobbnál jobb fesztiválokra. A fesztiváloztatás furcsa biznisz, nehéz belőni, hogy egy film épp hova illik a nagy nemzetközi fesztiválkörforgásban, de a jobb alkotásokat érdemes és kell seregszemlékre vinni, mert csak így jutnak el sok emberhez.

A filmszakos diákok idei, a zárórendezvényen bemutatott alkotásai: Hegyi Andor: I Love CLUJ (játékfilm, 16’), Ambrus Emese: Európa kis utcája (dokumentumfilm, 51’), Nagy Anita: Cukor nélkül (játékfilm, 14’), Nagy Klementina: Táj a vájdlingban (animáció, 5’), Sztercey Benedek Szabolcs: Your Face Without The Screen (játékfilm, 22’), Buzási Gyopár: Felnőttmese (animációs dokumentumfilm, 10’).

A Sapientia fotóművészet, filmművészet, média szakára július 10. és 18. között lehet beiratkozni, a kizáró jellegű képességvizsgát (szóbelit) július 19-én és július 20-án, a filmelemzés írásbeli vizsgát július 21-én tartják, 12 tandíjmentes, 13 költségtérítéses helyet hirdettek meg. A szak olyan fiatalokat vár, akik érdeklődést mutatnak a filmek iránt, szeretnek fotózni, és már kipróbálták a filmezést is, vagy úgy érzik, örömmel készítenének filmet.

Az egyetemen a hallgatók megismerkednek a filmművészet alapjaival, megtanulhatják, hogyan kell a kamerát kezelni, ötleteikből kész forgatókönyvet írni, filmet rendezni és operatőri munkát végezni. Részletek a www.film.sapientia.ro honlapon olvashatók.