Féltik a Sebes-Körös partját a nagyváradi környezetvédők

Pap Melinda 2017. június 29., 12:00

Tiltakozik a Sebes-Körös nagyváradi szakaszának újabb partrendezési munkálatai ellen az Erdélyi-érchegység Regionális Ökológiai Felügyelőközpont (CRSE), mely szerint a beavatkozás tönkreteszi a folyó élővilágát.

Fotó: Flickr.com/Vincent Rowell

Florin Budea, a szervezet elnöke közleményben hívta fel a figyelmet, hogy a folyó bal partján, a Szent László híd és az informatikai központ közötti szakaszon múlt héten elkezdődött munkálatok a Sebes-Körös nagyváradi szakaszának újabb ökoszisztémáját teszik tönkre, amint az a korábbi partszakaszok lebetonozásakor is történt.

A környezetvédők szerint a partrendezés helyett a városvezetésnek a maradék partszakaszok megmentésére kellene törekednie, és olyan állapotban megőriznie, ahogy az Ezredévi emléktér (Parcul Libertăţii) környékén is látható. Ezt a szakaszt egyébként mintegy tíz éve a környezetvédők számos tiltakozó akciója nyomán sikerült megmenteni a kotrógépektől. „Eltűnik még egy rész városunk zöldjéből, és vele együtt egyedi varázsából is” – hívja fel a figyelmet a következményekre Budea.

Rámutatott, hogy az említett partszakaszon jelentős számú madár- és halfaj él, míg télen a hidegebb vidékekről érkező hattyúk, kormoránok, vadrécék és sirályok találnak itt menedéket. A számos környezetvédő szervezetet tömörítő központ elnöke hozzátette, a zöldek egyetértenek azzal, hogy a városháza előtti szakaszon sürgős parterősítési munkálatokra van szükség, ugyanakkor úgy vélik, a fennmaradó részen elegendő lenne a karbantartást végezni, ahelyett, hogy kotrógépekkel tépnék ki az évszázados fákat.

A környezetvédők azt is hiányolják, hogy az önkormányzat és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság anélkül fogott hozzá a nagyszabású partrendezési projekthez, hogy közmeghallgatást rendezett volna a témában.

Ilie Bolojan polgármester, Mircea Mălan alpolgármester és Dorel Dume, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője múlt szerdán jelentette be a munkálat kezdetét, mely, mint mondták, még a városközpontbeli épületek arculatával is összhangban lesz. A 20 millió lej költségvetésű beruházás nagy részét az igazgatóság állja, míg a sétányok kiépítését, a közvilágítás biztosítását és a parkosítást a polgármesteri hivatal vállalta.

Erre jövőre kerülne sor, miután elkészül a Kossuth Lajos (Independenței) utcai parkoló, valamint az itteni, és a Szent László híd alatti sétány. A polgármesteri hivatal a Körös jobb partjának kiépítéséről is tárgyal az igazgatósággal, ahol a Mészáros (Nicolae Grigorescu) utca mentén az Ezredévi emléktérhez hasonlóan sétálóövezetet alakítanának ki.