Megnyitják a forgalom előtt a kolozsvári Árpád hidat

Kiss Előd-Gergely 2017. június 29., 11:41

Egy hónapos késéssel, az ígéretek szerint pénteken, június 30-án végre megnyitják a forgalom előtt Kolozsváron, a Széchenyi-tér közelében található Árpád (Traian) hidat. Emil Boc polgármester szerint a környéken teljesen átszerveznék a forgalmat.

Fotó: StirideCluj.ro

Liviu Neag, a helyi közszállítási vállalat (CTP) vezetője azt nyilatkozta, a buszok és a trolik szombaton már régi útvonalukon, a hídon keresztül fognak közlekedni. Az egyetlen kivétel az 1-es trolijárat lesz, amely a Főtér északi oldalán zajló útfelújítási munkálatok miatt még egy ideig, várhatóan egy hétig módosított útvonalon megy.

Neag a Ziua de Cluj helyi hírportálnak azt is elmondta:

noha a tavaly nyár óta tartó hídkorszerűsítési projekt rengeteg városlakónak és sofőrnek okozott kellemetlenséget, az átkelő lezárásának pozitív hatása is volt.

A beruházás miatt ugyanis ideiglenes buszmegállót létesítettek a Central áruház előtt, amelyet nagyon jól fogadtak az utasok, rendkívül kihasznált lett, így a létesítményt megtartják.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere eközben arról számolt be: teljesen átszerveznék az Árpád híd környékén a forgalmat, hiszen például nem biztos, hogy a Rudolf (Decebal) utcában indokolt a belügyminisztérium, illetve a rendőrség járműveinek külön sávot fenntartani. Az elöljáró azzal érvelt: ha a hatósági gépkocsinak bekapcsolják a szirénáját, amúgy is elsőbbséget élvez, a többi sofőrnek előnyt kell adnia, így minden bizonnyal nincs szükség egy sáv foglalására.

Az Árpád híd felújítását célzó munkálatok tavaly július elsején kezdődtek el, a városháza pedig eredetileg hat hónapos határidőt szabott a kivitelezésre,

majd engedélyeztek 90 nap szünetet, mivel télen a munkásoknak abba kellett hagyniuk a kivitelezést. A szerződés szerint a teljes mértékben újjáépített átkelőt idén május 30-án kellett volna átadni.

A felújításra kiírt versenytárgyalást egyébként a Diferit Kft. nyerte el, a projekt értéke – általános forgalmi adó nélkül – 6,5 millió lej. Az új híd 32 méter hosszú és 26 méter széles, és külön sávot alakítottak ki a kerékpáro­sok számára. A munkálatok ideje alatt az átkelőt nemcsak a járművek, hanem a gyalogosok előtt is lezárták, így a projekt elhúzódása miatt nemcsak a sofőrök bosszankodhattak.

A kivitelezés megkezdése óta az autóbuszok többnyire a Ferenc József (Horea) úton közlekedtek, ezzel még inkább megterhelve a forgalmat, a trolik útvonalát ugyanakkor nem tudták módosítani, így azok egy éve nem mennek el a végállomásig, amely a vasútállomásnál található. A hidat azért kellett teljesen felújítani, mert korábban az egyik oldala beszakad, és gyakorlatilag életveszélyessé vált.