A nagy hőségre figyelmeztetnek a hatóságok

Krónika 2017. június 29., 11:00

Felkészültek a hatóságok a nagy hőségre, Raed Arafat államtitkár szerint 840 mentőautó és a SMURD 270 járműve áll készenlétben. Nagyváradon üzembe helyezték a „hűsítő” konténereket. Csütörtöktől több déli megyében narancssárga hőségriadó van érvényben.

Fotó: Boda L. Gergely

„Tűzforró” hétvége következik, főleg az ország déli részén: Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt és Teleorman megyében csütörtöktől narancssárga jelzésű hőségriadó van érvényben – mondta Carmen Dan belügyminiszter szerdán, a kánikula miatt összehívott hőségkommandó ülésén.

A tárcavezető hozzátette: Raed Arafat belügyi államtitkár biztosította, hogy a sürgősségi esetek felügyelősége felkészült a közbelépésre szükség esetén.

840 mentőautó és a SMURD rohammentő-szolgálat 270 járműve áll készen,

hogy sürgős esetben a lakosság segítségére siessen, közölte az Agerpres.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) egyébként csütörtökön 12 és 20 óra között korlátozásokat vezetett be Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi és Krassó-Szörény megyében a kánikula miatt 7,5 tonnás vagy annál nagyobb járművek számára. A CNAIR közleménye szerint a korlátozásra az útburkolatok épségének védelmében van szükség.

Légkondicionált konténerek Nagyváradon

Az erdélyi önkormányzatok is életbe léptették a kánikula esetén javallott intézkedéseket: Nagyváradon – ahol, az ország 12, főleg nyugati megyéjéhez hasonlóan szerda óta sárga jelzésű hőségriasztás van érvényben – kihelyezték a lakosság megpihenésére, hűsölésére szolgáló konténereket.

A légkondicionáló berendezésekkel ellátott építményekbe a vár előtti téren, a Decebal és Őssi piacon, illetve a Főutcán várják a betérőket,

akik egy pohár hideg víz mellett pihenhetnek.

Fotó: Oradea.ro

A konténerekben az ivóvíz mellett ágy is van, illetve 10 és 18 óra között szakképzett egészségügyi asszisztensek vizsgálják meg azokat, akik nem érzik jól magukat a nagy meleg miatt. Utóbbi szolgáltatást csupán időszakosan, a meteorológiai riasztásokhoz alkalmazkodva biztosítják, a „hűsítő” konténerek ellenben egész nyáron a lakosság rendelkezésére állnak, közölte a polgármesteri hivatal.

Tanácsokkal szolgál a minisztérium

Az egészségügyi minisztérium felhívta a lakosság figyelmét, hogy kánikula esetén kövessék a szakemberek tanácsait: ne tartózkodjanak napon 11 és 18 óra között, 15-20 percenként igyanak egy-egy pohár vizet, még mielőtt a szomjúságérzet jelentkezne, és kerüljék a magas koffein- vagy cukortartalmú italok, élelmiszerek fogyasztását.

Kánikula időszakában a javasolt napi folyadékbevitel 1,5-2 liter”

- hívta fel a figyelmet közleményében a szaktárca. Arra is rámutatott, hogy nagy hőség idején tanácsos a friss gyümölcsök és zöldségek, elsősorban a nagy víztartalmú dinnye, uborka, paradicsom fogyasztása. Hasznos a joghurt is, ellenjavalltak viszont a vízhajtó élelmiszerek és italok, mint a kávé, a fekete tea és a kóla.

Fotó: Barabás Ákos

A szakemberek arra intenek, hogy inkább a reggeli és esti órákban legyünk a szabadban, napközben pedig tanácsos árnyékban, valamint légkondicionált helyiségben tartózkodni. Kánikula idején lenge, világos színű öltözet, kalap és napszemüveg viselése ajánlott.

Arra is felhívják a lakosság figyelmet, hogy ne hagyják a kisgyerekeket, háziállatokat magukra a gépkocsiban, illetve a nagy hőség idején fokozottan figyeljenek idős vagy krónikus beteg hozzátartozóikra, szomszédaikra.

{K1}