Elkezdi nemzetközi kupakalandját a Fradi, a Vidi és a Vasas

2017. június 28., 22:39

A romániai csapatok még készülhetnek, az Európa Liga első selejtezőkörének három magyarországi résztvevője számára viszont már csütörtökön elrajtol a 2017–2018-as labdarúgószezon.

A Fradi keményen készült a lett csapat elleni ütközetre Fotó: Fradi.hu

Rövidre szabott felkészülés után csütörtökön kezdődik a 2017–2018-as labdarúgószezon az Európa Liga első selejtezőkörében induló három magyarországi csapatnak. A Ferencváros a lett Jelgava ellen kezd hazai pályán, a Videoton a máltai Balzan FC-t fogadja, míg a Vasas Izraelben, a Jeruzsálemi Beitar otthonában szerepel a kvalifikációs párharcok első összecsapásán, hogy aztán a július 6-ai visszavágón dőljön el a továbbjutók kiléte.

A megmérettetések előtt mindhárom együttes megpróbált erősíteni a keretén, de

hangzatos igazolások csak a budapesti zöld-fehéreknél voltak.

Ők a Iași-ból „hazavívott”, 27 éves Bőle Lukács mellett a 30 éves magyar válogatott támadóval, Priskin Tamással (a Pozsonyi Slovantól érkezett), az uruguayi River Plate csapatának 22 éves középpályásával, Fernando Gorriarannal, a holland és a török élvonalban tapasztalatot szerző nigériai – de magyar állampolgársággal is rendelkező – középső védővel, Otigba Bennethel, valamint

a Kolozsvári CFR-rel korábban román bajnokságot nyerő, 28 éves portugál támadóközéppályással, Rui Pedróval kötöttek szerződést.

Visszatért továbbá hozzájuk a Soroksárhoz kölcsönadott 25 éves csatár, Lovrencsics Balázs is, aki Thomas Doll edző szerint meghatározó tagja lehet az együttesnek.

A klub hivatalos honlapjának adott interjúban a német szakember úgy vélekedett, hogy támadásban és védekezésben is szükségük volt erősítésre, mert bár Böde Dani középcsatárként jól teljesített, hiányzása esetén „bajban voltak, mint ahogyan a régóta csábított Otigba ereje, mentalitása és gyorsasága is hasznos lehet a védelemben.

„Priskin nagyon jól érzi a kaput és az összjátékban is remekül részt tud venni. Gorriaran igazi harcos középpályás, aki rengeteget fut és nagy szívvel játszik. Elszántan, labdára éhesen megy bele a párharcokba. Bőle az elmúlt edzéseken bizonyította, hogy gyorsan mozog. Remek bal lába van, és nagyon hasznos lehet a sok labdabirtoklásra építő játékunkban. Szélsőként és a középpálya közepén akár irányító pozícióban is bevethető. A fizikai méréseken nagyszerű számokat hozott,

szinte még minket is meglepett.

Lovrencsics határozott a kapu előtt és kiválóan fejel, Pedro pedig tapasztalt és gólérzékeny középpályás, a gólra törő játékra pedig nagy szükségünk van” – jellemezte új játékosait a tisztségében megerősített vezetőedző.

Rutinos védője, Leandro szerint is az offenzív játékstílus vezetheti őket előre, mint ahogyan abban is biztos, hogy felkészülten lépnek csütörtökön pályára. „Persze nem szabad alábecsülni az ellenfelünket, ők már javában benne vannak a bajnokságban, míg nekünk ez lesz az első idei tétmeccsünk” – figyelmeztetett.

Nehéz szezonrajt

A Videoton új vezetőedzője, a szerb Marko Nikolic is rámutatott arra, hogy az első tétmérkőzések mindig nehezebbek a szezon elején, ráadásul nem a bajnokságban kezdenek, ezért nagyon gyorsan formába kell lendülniük. A székesfehérváriak az utánpótlásból felkerült Magda Dávid és Burka Bendegúz mellett hivatalosan még csak a Gyirmóttól érkezett Tamás Krisztiánt szerződtették le, de csapatkapitányuk, Juhász Roland szerint

mentálisan felfrissítette őket az új szakmai stáb.

Emlékeztetett arra, hogy válogatott szintjén Málta tíz évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést okozott nekik, amikor 2-1-re legyőzte őket, ugyanakkor minden tisztelet tudatában most saját magukat érzi esélyesnek a továbbjutásra. Hozzá hasonlóan Marko Nikolic sem becsüli alá a máltai labdarúgást, ugyanakkor úgy véli: készen állnak az EL-selejtezőre, a szenteleki edzőtáborozás alatt megközelítették az általa elvárt játékot.

Nagyon népszerű dolog azt hajtogatni, hogy valaki támadófocit szeretne játszatni a csapatával, de azért a labdarúgás ennél összetettebb dolog.

A játék minden elemében jól kell tejesíteni” – hangsúlyozta a klub hivatalos honlapján. Örült annak, hogy senki sem sérült meg, és taktikailag napról napra fejlődni tudtak a rövid felkészülés alatt.

Első EL-ellenfelüket egyébként honfitársa, Marko Micovic edzi, aki hazai játékosok mellett brazil, montenegrói, szerb, tunéziai, olasz és kolumbiai légiósokra is számít. „Tisztelnünk kell az ellenfelet, koncentráltan kell játszanunk mindkét mérkőzésen az első perctől az utolsóig, akkor meglesz a továbbjutás” – szögezte le Nikolic.

Hiányzók Izraelben

A Vasas sem vitte túlzásba a nyári bevásárlást, eddig ugyanaz a cseh Vít Benes szerepel az érkezői listán, pedig az angyalföldieknek jóval nehezebb ellenféllel kell szembenézniük, mint a Fradinak és a Vidinek. Az új igazolás ráadásul az okirataival adódott problémák miatt nem utazhatott el Izraelbe, mint ahogyan

további négy kulcsemberük egészségügyi állapota nem teszi lehetővé, hogy pályára lépjen a Beitar ellen.

A jeruzsálemieket különben nemrég legyőzték egy barátságos mérkőzésen, ugyanakkor Michael Oenning vezetőedző nem szeretné, ha ettől elbíznák magukat.

„Szeretném, ha lőnénk gólt, minimum egyet” – fogalmazta meg elvárásait a selejtező első párharca előtt. Ezt zárt kapuk mögött rendezik a házigazdákra kiszabott büntetés miatt, de a Vasas-szurkolók nyílt levelére reagálva végül az M4 Sport hivatalos honlapján élőben sugározza majd, utána pedig felvételről a tévében is leadja a mérkőzést. A közszolgálati sportcsatornán 19.45-től a Fradi–Jelgava meccs lesz látható, míg a 21.45-kor kezdődő Vidi–Balzan meccset a DunaWorldon sugározzák.