Olasz cég építheti meg az észak-erdélyi autópálya gyalui hídját

Bálint Eszter 2017. június 28., 16:35

48,56 millió lejből épülhet meg az észak-erdélyi autópálya újabb szakaszának megnyitásához szükséges híd a Kis-Szamoson.

Fotó: Transilvania Reporter

Úgy tűnik azonban, hogy egyhamar nem lehet megkezdeni a régóta várt munkálatokat, ugyanis óvásokra lehet számítani az Economica.net gazdasági hírportál értesülései szerint. A közúti infrastruktúrát kezelő vállalat (CNAIR) által kiírt versenytárgyalásra összesen hét ajánlat érkezett.

A Kis-Szamoson átvezető híd megépítéséről szóló szerződés értéke 48,56 millió lej áfa nélkül. Elkészültével meg lehet majd nyitni a Gyalu és Magyarnádas közötti, 8,7 kilométeres sztrádaszakaszt. Az útügyi hatóság által közzétett menetrend szerint a hídnak 2018 áprilisára kell elkészülnie.

 

Tovább nőnek a horvát sztrádadíjak

Az áprilisi ötszázalékos növekedés után újabb tíz százalékkal drágulnak a horvát autópályadíjak július 1-jétől – közölte szerdán a Vecernji List című horvát napilap. A horvát kormány március közepén fogadta el az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetet, amely egyben az autópályadíjak növekedését vonta maga után. Az átalakítás április 3-tól ötszázalékos autópályadíj-növekedéssel járt, valamint lehetőséget adott további 10 százalékos drágulásra a turisztikai főszezonban, július 1-jétől szeptember 30-ig. 

A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja 181 kunáról 199 kunára emelkedik. A Zágráb-Rijeka útszakaszon 70 kuna helyett 77 kuna  lesz a jegy ára. Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig 122 kuna helyett most 134 kunát fog fizetni.