Ismét emberre támadt a medve Székelyföldön

Krónika 2017. június 27., 17:53

Legelő állatait őrző férfira támadt a medve kedden délben a Kovászna megyei Bikfalván. A férfi könnyebb sérülésekkel megúszta a támadást.

Fotó: Rédai Attila

Ráduly István, Uzon község polgármestere az Agerpres hírügynökségnek arról számolt be, hogy a nagyvad Bikfalva faluszéli házaitól alig néhány méterre támadta meg a kecskéket legeltető embert. Múlt vasárnap szintén Bikfalva határában láttak egy anyamedvét két boccsal.

Az elöljáró elmondta: a medve által megtámadt férfi úgy menekült meg, hogy egy kerítésen át beugrott az egyik udvarba. Két kecskét viszont megölt a nagyvad.

Ráduly István hozzátette: szerdán minden illetékes állami intézménytől lépéseket fognak kérni a lakosság védelmében.

„Lehetetlenség, hogy az emberek nem mehetnek ki a házból. Mindenhova átiratokat fogok küldeni. (...) Ha medvéket akarnak tartani, vigyék őket Brüsszelbe, vigyék az Alpokba. Vihetik Bukarestbe is, ha akarják, mert ez így már nem mehet tovább. (...) Oda jutottunk, hogy ezen ország lakói már kevesebbet érnek, mint egy medve" – magyarázta felháborodottan a település elöljárója.

Múlt vasárnap Uzon polgármestere több fotót is közzétett a közösségi oldalon egy ház közelében felbukkanó anyamedvéről és két bocsáról. Korábban Sepsibodokon láttak egy útszéli fára felkapaszkodni egy anyamedvét, amely a településen található elhagyott kaszárnya területén él.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt hétvégén a Hargita megyei Csíkdánfalva közelében támadt egy pásztorra a medve, a vadállat a juhász mindkét combját megsebezte. Az utóbbi hónapokban többször előfordult, hogy a nagyragadozó bemerészkedett a falvakba, városokba. A támadások miatt egyre többen fellépést sürgetnek.