Játékos bevezetés a színházi világba Szatmáron

Krónika 2017. június 27., 17:04

Az idei évadban a szatmárnémeti Harag György Társulat színházi nevelési programot indított, amely februártól SZENSZ mozaiknévvel ellátott művészetpedagógiai programként működött.

Fotó: Harag.eu

A tevékenységek alkalmával bizonyos színházi előadásokhoz kapcsolódó programokat szerveztek, a produkciók interaktív feldolgozása során az ifjú közönséget szólították meg – közölte a társulat.

„A foglalkozásokon azt vizsgáljuk, hogy az adott korcsoport számára mit jelent az illető problematika.

A fiatalok így aktívan reflektálnak társadalmi és aktuális problémákra, elmélyítik tudásukat, tapasztalatokat szereznek, elgondolkodnak az előadásban felvetett kérdéseken”

– fogalmazott Márk-Nagy Ágota rendező és drámapedagómgus, a nevelési program szakirányítója.

Fotó: Harag.eu

A szatmári társulat az elmúlt évadban két repertoáron levő, a középiskolás korosztály számára szánt produkció feldolgozását valósította meg. 14-15 évesekkel foglalkoztak a Semmi című dán kultuszregény adaptációja kapcsán (Marosszéki Tamás egyéni előadása, szerző: Janne Teller, rendező: Márkó Eszter) és 17-18 éveseknek szólt a Klamm háborúja című osztálytermi produkció feldolgozása (Rappert-Vencz Gábor egyéni előadása, író: Kai Hensel, rendező: Ovidiu Caița m. v.).

Az előadásokat követő feldolgozó foglalkozásokat egy-egy iskolai osztálynak tartották a színházban vagy az iskolában. A színházi nevelési program kiegészítéseként a társulat művészei különböző színházi szakterületekhez kapcsolódó játékos képzéseket tartottak. A szervezők szerint a kezdeményezés ösztönzi a jövőbeni közönség színházszeretetét.