Nem zárul le teljesen a 13-as rendelet vizsgálata

Balogh Levente 2017. június 27., 15:50

A legfőbb ügyészség a bűnpártolással kapcsolatos vádakra vonatkozó részt további vizsgálatra visszaküldte a nyomozást elkezdő Országos Korrupcióellenes Ügyészségre.

Fotó: Gov.ro

Mint ismeretes, a rendelet, amely enyhítette volna a hivatali visszaélésnek minősülő bűncselekmények büntetését, utcai tiltakozásokat váltott ki, amelyek nyomán a kormány visszavonta azt. A DNA viszont nyomozást indított annak gyanújával, hogy a rendeletet nem a vonatkozó törvények betartásával fogadta el a kabinet.

A DNA a hivatali visszaélés és a korrupció gyanúját nem tartotta megalapozottnak, ezért átadta az ügyet a legfőbb ügyészségnek további kivizsgálásra. A nyomozás során ugyanis

arra a következtetésre jutott, hogy az igazságügyi tárca bizonyítékokat tüntetett el.

Ezért bizonyítékok visszatartása és megsemmisítése, okiratok visszatartása, okirat-hamisítás és bűnpártolás gyanúja miatt is kiterjesztették a nyomozást. Emellett annak a gyanúja is fölmerült, hogy szándékosan hiányos adatokat tártak a parlament elé a kormány nemzetbiztonságot is érintő tevékenységével kapcsolatosan.

Az alkotmánybíróság viszont ennek kapcsán úgy döntött: erre nem volt jogosult,

lépésével ugyanis megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter a téma kapcsán kedden úgy nyilatkozott: a vizsgálat leállítása szükséges volt, egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy az erről szóló döntés meghozatala ilyen sokáig tartott. Emlékeztetett: az alkotmánybíróság kimondta, hogy az ügyészség nem vizsgálhatja, szükséges vagy indokolt volt-e egy jogszabály elfogadása.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész közölte: az ügyészek az alkotmánybíróság döntésének alávetve magukat hozták meg a nyomozás lezárásáról szóló döntést.