A tervezés a jó nyaralás titka: figyeljünk a helyi sajátosságokra, szabályokra

2017. június 27., 11:42

A hivatalos, illetve általános javaslatok mellett külföldi utazás előtt arra is érdemes odafigyelni, hogy az egyes országokban milyen sajátos, esetenként drákói szigorúságú törvények vannak érvényben. A turistáknak ugyanakkor mindenképpen ajánlott jó előre ellenőrizni az utazási okmányokat.

Fotó: Flickr/Arild Finne Nybø

A körültekintő szervezés, felkészülés már szinte garancia lehet a sikeres nyaraláshoz a turisztikai szakemberek, illetve az utazási irodák vezetői szerint, akik arra is figyelmeztetnek, hogy az általános tudnivalók mellett az egyes országokra jellemző részletekre is érdemes odafigyelni.

László Endre, az ország utazási irodáit tömörítő munkáltatói egyesület (ANAT) regionális elnöke, a sepsiszentgyörgyi Transilvania Tourist Service turisztikai ügynökség igazgatója a Krónikának arról számolt be: külföldi utazás előtt mindenképpen érdemes a külügyminisztérium honlapján (www.mae.ro) tájékozódni, ahol a hasznos tanácsok mellett rendszeresen közlik a figyelmeztetéseket is, azaz beszámolnak arról, ha egy országba nem ajánlatos utazni.

László Endre arra is felhívta a figyelmet, hogy a legfontosabb ellenőrizni az utazási okmányokat, ide tartozik annak ellenőrzése is, hogy a kiválasztott országba milyen dokumentummal lehet beutazni

– elég a személyazonossági igazolvány, vagy útlevelet kell kiváltani, esetleg vízumra van szükség.

Bonyolultabb a kisgyerekkel utazók dolga, főként, ha csak az egyik szülő tart a kiskorúval, ebben az esetben a másik szülőnek közjegyző által hitelesített felhatalmazást kell adnia. Természetesen erre akkor is szükség van, ha például a gyermek egyedül utazik repülőgéppel: ilyenkor mindkét szülőnek felhatalmazást kell adnia, a kiskorút pedig rábízzák az utaskísérőre.

A szakember arra is felhívta a figyelmet: sokan elkövetik azt a hibát, hogy magyarországi igazolvánnyal, útlevéllel azonosítják a gyermeket, mivel ott nem kötelező a szülői engedély,

a hatóságok viszont azt a szabályozást veszik figyelembe és követik, amely az állandó lakhely szerinti országban érvényes.

Kölcsönautóhoz is kell a felhatalmazás

László Endre rámutatott: ha a cég nevére bejegyzett vagy kölcsönkapott autóval utazunk, a határnál el fogják kérni a tulajdonos felhatalmazását, ha pedig vonattal közlekedünk, figyeljünk oda az esetleges menetrend-változásokra. Rendkívül fontos az is, hogy bárhová készülünk, érdemes biztosítást kötni. Tudni kell, hogy az egyszerű életbiztosítás nem terjed ki az egészségügyi ellátásra, ezért ajánlott olyan kötvényt vásárolni, amely fedezi például a sürgősségi beavatkozásokat.

Fotó: Freeimages/Charis Tsevis

A szakember ugyanakkor azt tanácsolja: szálláshelyfoglalásnál körültekintően, megbízható ajánlatok közül kell választani. László Endre rámutatott: a turisták online foglalásnál gyakran elkövetik azt a hibát, hogy fedezet nélküli bankkártya adatait adják meg, azaz a kártyán nincs elég pénz, a szállásadó így nem tudja levenni az előleget vagy a teljes összeget. Ilyenkor e-mailben értesítik az ügyfelet, de ha a kliens nem ellenőrzi rendszeresen elektronikus postafiókját, kellemetlen meglepetés érheti, ha érkezéskor derül ki, hogy nincs szállása, mert a foglalást törölték.

Autóbérlésnél szintén tájékozódni kell, hogy mekkora garanciát kérnek, illetve milyen típusú bankkártyát fogadnak el – általában hitelkártyát kérnek.

Érdemes még utazás előtt utánanézni, hogy a célországban hol van a legközelebbi romániai külképviselet, a veszélyesnek ítélt államokban ugyanakkor érkezéskor be kell jelentkezni a konzulátuson – magyarázta az ANAT regionális elnöke.

Nem szabad megfeledkezni a helyi szokásokról

Joós Ştefan, a sepsiszentgyörgyi Sun Travel utazási iroda ügyvezetője eközben az extrémebb esetekre figyelmeztet, mint rámutatott: számos ázsiai országban, például Thaiföldön vagy Indonéziában halálbüntetés jár a kábítószer-csempészetért. Ezért ajánlott fokozottan figyelni a csomagokra, és soha semmilyen körülmények között nem szabad vállalni, hogy más helyett küldeményt hordozzunk.

Egy másik szigorú példa, hogy Szingapúrban tilos az utcán dohányozni, és súlyos bírsággal sújtják azt is, ha szemetelünk, például eldobunk egy rágógumit,

de nyilvános helyen csókolózni sem szabad. Dubaiban sem szabad megfeledkeznünk a helyi szokásokról, a helyiek ugyanis sértésként élik meg, ha nem alkalmazkodunk. Amennyiben afrikai országba készülünk, előzetesen tájékozódni kell, hogy milyen vakcinákat javasolt beadatni. Joós Ştefan hozzátette: ha társas utazáson veszünk részt, figyeljünk az időpontokra, igazodjunk a programhoz, igyekezzünk ne késlekedni.

Fotó: Thomas Campean

A külügyminisztérium honlapján egyébként az egyik legfontosabb tennivalóként az utazási dokumentumok érvényességének ellenőrzését tüntetik fel.

Fontos az is, hogy az iratok jó állapotban legyenek, és lehetőleg több fényképes igazolványt, a személyi mellett például jogosítványt is vigyünk magunkkal. Azt tanácsolják: kerüljük a tüntetéseket, az utcai megmozdulásokat, tartsuk tiszteletben az adott ország törvényeit, szokásait, és kérjünk engedélyt, ha helybelieket fényképezünk. Vigyázzunk a csomagjainkra, javainkra, ne vállaljuk el más csomagjának szállítását, illetve legyen elég pénzünk. A szaktárca arra is kitér: ha bármilyen gond merül fel, jelentkezzünk a külképviseletnél.

Fotó: Gecse Noémi

A romániai adatok szerint egyébként az európai cél­or­szágok közül Görögország, Hor­vátország, Olaszország és Török­ország évek óta vezeti a népszerűségi listát, az országos statisztikai intézet ugyanakkor nemrég arról számolt be, hogy mostanában egyre többen választják Spanyolországot.