Rostás Szabolcs 2017. június 26., 23:50

Helyből bukás

A jelölés hűen tükrözi a szociáldemokraták (PSD) háza táján uralkodó mély politikai és erkölcsi válságot, a súlyos káderhiányt, nem utolsósorban pedig szomorú képet fest annak az országnak a perspektíváiról, ahol felmerülhet, hogy hasonló kaliberű politikusok töltsék be az egyik legfontosabb közméltósági posztot.

Persze egy olyan pártban – még ha Románia legnagyobb politikai alakulatáról van is szó –, amelyet egy büntetett előéletű, második büntetőperében ítéletre váró politikus irányít, alaposan felhígulnak a szakmai, feddhetetlenségi és erkölcsi kritériumok. Liviu Dragnea számára fikarcnyi problémát nem okoz olyan politikust javasolni kormányfőnek, aki miniszterként semmi eredményt nem volt képes felmutatni, sőt még a párt (tehát nem az ellenzék vagy egy független szakmai szerv) által elvégzett kiértékelőn is súlyosan megbukott.

A PSD elnöke fenntartások nélkül miniszterelnöknek javasol egy plágiummal vádolt személyt, aki a gyanú felmerülésekor önként megválik doktorijától. Mindez a legtermészetesebb egy olyan pártvezető részéről, aki számára a szervilizmus, a pártkatonaság, az utasítások ellentmondás nélküli végrehajtása a legfőbb erény és tulajdonság.

Dragneát már korábban is meggyanúsították, hogy paktumot kötött a titkosszolgálatokkal annak érdekében, senki se bogarássza kétes üzleti érdekeltségeit. A hírszerzés akadémiáján doktorált, majd oktató Tudose képbe kerülése még inkább megerősíteni látszik, hogy a többszörösen az igazságszolgáltatás célkeresztjébe került pártelnök kétségbeesetten keresi a nyomozó hatóságokkal kiválóan együttműködő titkosszolgálatok kegyeit bőre megmentéséért.

„Ha egy politikust csak három sor másolásán, tehát plagizáláson érnek, bárhol a világon vissza kell vonulnia a politizálástól” – jelentette ki Klaus Johannis a 2014-es elnökválasztás kampányában, Victor Ponta akkori kormányfő botrányára utalva. Ha komolyan gondolja az általa támasztott feddhetetlenségi feltételeket – amelyek alapján korábban hallani sem akart például Dragnea kormányfői kinevezéséről –, akkor az államfő visszadobja a feladónak Tudose jelölését.

Demokratikus, a jogállami és az erkölcsi normákra valamit is adó országban nem lehet kormányfő olyasvalaki, aki fölött ott lebeg a szellemi lopás gyanúja, és aki leleplezését követően azzal próbálja mentegetni magát, hogy megvásárolta a lemásolt passzusokat.

Johannis egyetlen esetben bízza meg mégis kormányalakítással a PSD jelöltjét: ha nem akar nyíltan konfrontálódni a balliberális koalícióval, és a 2019-es államfőválasztáson való újraindulására és remélt második mandátumára gondolva hagyja, hogy a szociáldemokraták járassák le magukat ország világ-előtt. A választók pedig ihatják egy borítékolhatóan csapnivaló, erkölcsileg indulásától bukott kormányzásnak a levét.

{K1}