Johannis a válságra hivatkozva bízta meg kormányalakítással a PSD jelöltjét

MTI 2017. június 26., 20:18

Klaus Johannis államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással hétfőn Mihai Tudosét, a bizalmatlansági indítvánnyal nemrég leváltott Grindeanu-kormány gazdasági miniszterét, akit a kormányzó PSD–ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

Klaus Johannis szerint minél hamarabb véget kell vetni a koalíción belül kirobbant válságnak Fotó: Presidency.ro

Johannis beszámolt arról, hogy a hétfői kormányalakítási egyeztetéseken csak a szociálliberális koalíció állította azt, hogy többséggel rendelkezik a parlamentben, és csak a PSD-ALDE koalíció nevesített miniszterelnök-jelöltet.

{K1}

A jobbközép ellenzéki pártoknak az államfő szerint „alapjában véve" nem volt jelöltjük, és annak sem látta jelét, hogy bármilyen együttműködés alakult volna ki közöttük.

„A jelenlegi válság súlyosan árt Romániának, árt a hazai gazdaságnak és az ország külföldi megítélésének. Ennek a válságnak mielőbb véget kell vetni" – jelentette ki az elnök a Cotroceni-palotában adott rövid sajtónyilatkozatában.

Johannis felszólította a pártokat, hogy gyorsítsák fel a miniszterek bizottsági meghallgatását és a bizalmi szavazást magába foglaló parlamenti menetrendet, hogy még a hét vége előtt hivatalba léphessen Románia új kormánya.

{K2}

A megbízott miniszterelnöknek az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti képviselőház elnöke azonban úgy vélekedett, hogy az új kormányról akár már csütörtökön is szavazhat a parlament.

{K3}

Bukarestben azért alakul új kormány, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció a múlt héten a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megbuktatta a parlamentben saját kormányát.