Oláh Emese: jövő héten kikerülnek az újabb többnyelvű kolozsvári helységnévtáblák

Kiss Előd-Gergely 2017. június 26., 17:37

Oláh Emese alpolgármester ígérete szerint jövő héten Kolozsvár újabb bejárataihoz kikerülhetnek a háromnyelvű helységnévtáblák. Az útügy már egy hete elküldte a szükséges engedélyt.

Fotó: Biró István

Jövő héten végre kikerülhetnek a román, magyar és német megnevezést tartalmazó többnyelvű helységnévtáblák Kolozsvár apahidai és kisbácsi be- és kijáratához, az önkormányzathoz ugyanis megérkezett az országos útügyi hatóság (CNADNR) engedélye – közölte a Krónikával Oláh Emese, a kincses város alpolgármestere.

Az útügy jóváhagyására azért volt szükség, mert az érintett területek nincsenek önkormányzati tulajdonban. Oláh Emese lapunknak kifejtette: a CNADNR ugyan már múlt héten elküldte az engedélyeket, a vasútállomás után található kisbácsi kijáratnál azonban kissé megcsúsztak a háromnyelvű táblák kihelyezésével, mert szükségük van még egy topográfiai rajzra. Elmondása szerint ugyanakkor

a polgármesteri hivatal várhatóan még ezen a héten kibocsátja az építkezési engedélyt, így a kivitelezésre jövő héten sor kerülhet.

Az alpolgármester június elején, az RMDSZ kolozsvári, valamint Kolozs megyei vezetőivel tartott sajtótájékoztatóján – amelyen az elmúlt egy év önkormányzati sikereiről értekeztek – még arról számolt be, hogy a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezése már csak az útügyi hatóságtól függ. Oláh Emese ugyanakkor május közepén még úgy nyilatkozott: szerinte napok kérdése, hogy az összes többnyelvű tábla a helyére kerüljön.

{K1}

Mint ismeretes, többéves huzavona után májusban kihelyezték Kolozsvár első háromnyelvű helységnévtábláját a Nagyvárad felőli bejáratnál – az intézkedés ott egyszerűbb volt, a terület ugyanis a városháza tulajdonában van.

A táblák ügyében a Minority Rights Egyesület nyert pert még februárban a polgármesteri hivatallal szemben: az alapfokú ítélet a többnyelvű – igaz, csak a román és a magyar feliratokat tartalmazó – helységnévtáblák kihelyezésére kényszerítette a városházát. Egy ideig úgy tűnt, az önkormányzat fellebbez, Emil Boc polgármester azonban április elején sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem óvják meg az elsőfokú döntést, sőt a kincses város német megnevezését is feltüntetik.

{K2}

Ugyanakkor a város római kori eredetére is utalni kívánnak azzal, hogy a háromnyelvű helységnévtábla fölé egy kőtábla került a település római kori megnevezésével. Boc erről a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) történész szakértőivel egyeztetett, akikkel abban állapodtak meg, hogy a latin szöveg a Municipium Aelium Napocense ab Imperatore Hadriano Conditum (117–138) legyen.

A többnyelvű táblák kapcsán nemrég Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke megjegyezte: megyeszerte nehezen lehet eredményt elérni a többnyelvű feliratozás ügyében, a román politikusok ugyanis „óvatosak”, amikor az ügy szóba kerül, Kolozsváron sem tudtak eredményt elérni „közelharc”, azaz pereskedés nélkül.