Azeri Nagydíj: Hamilton szégyennek tartja a Vettel által „megúszott” manővert

Hírösszefoglaló 2017. június 26., 16:01

„Szűknek" bizonyult a bakui pálya a Forma–1-es autós gyorsasági-világbajnokság Azeri Nagydíján, amelyen egymást követték a biztonsági autós körök, röpködtek az alkatrészek és még a piros zászlót is meglengették.

ewis Hamilton Sebastian Vettel előtt Fotó: Híradó.hu/XPB

A Red Bull ausztrál pilótája mögött a verseny elején balesetet szenvedett, és már körhátrányban lévő finn Valterri Bottas (Mercedes) úgy lett második, hogy a célegyenesben megelőzte a 18 éves kanadai Lance Strollt (Williams), míg a futam botrányát okozó német Sebastian Vettel (Ferrari) a szigorú tízmásodperces stop-and-go büntetése ellenére is Lewis Hamilton előtt végzett a negyedik helyen.

A Mercedes brit pilótája ugyanis meglazult fejvédője miatt kénytelen volt egy plusz bokszkiállást végrehajtani, amiért gyakorlatilag a futamgyőzelemmel fizetett.

Addig ugyanis ő haladt az élen, Vettel előtt. Volt is köztük kakaskodás, mivel

a maranellóiak németje hátulról nekiszaladt a biztonsági autó mögötti újraindítás előtt, majd mellé hajtott, és heves mutogatás közepette oldalról is megtolta az autóját.

„Képzeljük most el azokat a gyerekeket, akik ma a Forma–1-et nézték, és azt látják, hogy egy négyszeres világbajnok így viselkedik. Azt látják, hogy ez lehet az eredménye annak, ha ennyire undorító módon versenyzel. Ez azt jelenti a paddock számára, hogy mindenki vezethet így, még így is meglehet a negyedik hely, még ezt is megúszhatod. Vettel szó szerint mellém jött, és belém hajtott.

Ez precedenst teremt az F1-en belül.

Csak azt remélhetjük, hogy ez nem gyűrűzik be az alacsonyabb kategóriákba. Szerintem ez szégyen" – bírálta Hamilton Vettel viselkedésért és az azért rá kiszabott, szerinte túl enyhe büntetést.

Az Auto Motor und Sport német szaklap úgy tudja, hogy a versenybíróság is fontolóra vette a diszkvalifikációt, de nem akartak döntően beleszólni a bajnoki küzdelembe, egyértelmű szabály pedig nincs az ilyen esetekre.

Vettel a futam után a sajtónak közölte, hogy nem szándékosan rohant bele Hamiltonba, hanem a brit hirtelen fékezése lepte meg, arra viszont már nem adott egyértelmű választ, hogy miért hajtott oldalról is belé.

Felnőttek vagyunk, férfiak vagyunk, az érzelmek tombolnak az autóban.

Kerék a kerék ellen akarunk harcolni, de nem az újraindítás előtt" – fogalmazott az egyik tévécsatornának.

A futamot egyébként csak tizenhárman teljesítették, Hamilton mögött a 6–10. helyen sorrendben Esteban Ocon (Force India), Kevin Magnussen (Haas), Carlos Sainz (Toro Rosso), Fernando Alonso (McLaren) és Pascal Wehrlein (Suaber) szerzett még pontot. A pilóták vb-összetettjében Vettel (153 pont) maradt az élen Hamilton (139 pont) és Bottas (139) előtt, de a konstruktőri versenyben a Mercedes (250) vezet a Ferrarit (226) és a Red Bullt (137) megelőzve.