Hivatalos: Mihai Tudosét terjesztik fel kormányfőnek a szociáldemokraták

Rostás Szabolcs 2017. június 26., 13:35

Mihai Tudose gazdasági minisztert javasolja miniszterelnöknek Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a Klaus Johannis államfővel hétfőn délután tartandó konzultáción. A PSD országos végrehajtó bizottsága áldását adta a jelölésre.

Mihai Tudose Fotó: Gov.ro

Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter az alakulat vezetőségének ülése után elmondta, hogy hat nevet tartalmazott a PSD potenciális miniszterelnök-jelöltjeinek listája, ám öten visszautasították a felkérést.

Mihai Tudose jelölése nem kapott ellenszavazatot, négyen viszont tartózkodtak a szociáldemokrata alakulat vezetői közül.

Vasilescu közölte még, hogy Tudosénak be kell bizonyítania, miszerint „nem cselekszik kettős vezérlés alapján". A politikus és a belföldi titkosszolgálat viszonyát firtató újságírói kérdésre a munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott: Mihai Tudose kapcsán fennál ennek a gyanúja, ám szerinte a politikus „valamennyi esetben bebizonyította, hogy kizárólag a PSD irányítja". Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke közölte, alakulata támogatja Tudose miniszterelnök-jelölését.

A PSD vezetőségi ülését megelőzően Liviu Dragnea elmondta, az elmúlt 48 órában nem beszélt ugyan Klaus Johannisszal, de bízik benne, hogy pártja javaslata elfogadásra talál az államfőnél. A pártelnök kijelentette: „korrekt hozzáállásként” értékeli, hogy Johannis nem avatkozott be a kormányfőjelölt nevesítésébe. „Azt hiszem, ő is stabilitást akar, akárcsak mi” – nyilatkozta újságíróknak a PSD elnöke.

Az ötvenéves, jogász végzettségű szociáldemokrata politikus a Sorin Grindeanu leváltott miniszterelnök által februárban végrehajtott három minisztercsere keretében került a gazdasági tárca élére. A parlamenti képviselői mandátummal rendelkező, a PSD alelnöki tisztségét is betöltő Tudose a Victor Ponta vezette kabinetben már irányította a gazdasági minisztériumot.

A jelek szerint a PSD vezetői nem vették figyelembe – vagy nem tartották jelentős hátránynak –, hogy

a kormányfőjelöltnek van egy gyenge pontja.

Két évvel ezelőtt a politikust azzal gyanúsították meg, hogy plagizálta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által működtetett bukaresti Mihai Viteazul Hírszerző Akadémián írt doktori dolgozatát. Tudose doktori dolgozatának irányítója nem volt más, mint Gabriel Oprea volt belügyminiszter, akiről azóta bebizonyosodott, hogy maga is plagizált. Bár Mihai Tudose tagadta, hogy másolta volna a dolgozatát, tavaly önként lemondott doktori címéről.

Mihai Tudose doktori dolgozatát vizsgálva egyébként a Román Oknyomozó Újságírás Központja (CRJI) arra a következtetésre jutott, hogy Mihai Tudose szöveg mintegy harmadát másolta más szerzőktől, ám a forrást nem tüntette fel.

Sőt a politikus mintegy ötven oldalt vett át a doktori fokozatát a SRI-akadémián 2009-ben megszerző Radu Andriciuc rendőr-főfelügyelő dolgozatából úgy, hogy utóbbi szerint pénzt kapott Tudosétól.

Tudose úr felvette velem a kapcsolatot, én pedig eladtam neki a szerzői jogdíjat, mint bármilyen más árut.

2008 volt, anyagi gondjaim voltak, emlékeznek, miként jártak a közalkalmazottak, a fiam pedig épp akkor érettségizett. Néhány ezer euróról volt szó” – nyilatkozta két évvel ezelőtt újságíróknak a felügyelő.

Mihai Tudose annak idején a CRJI újságíróinak azt állította: dolgozata megírásakor „más idők jártak”. Mindazonáltal elismerte, hogy Andriciuc munkájából és más, az interneten talált szövegekből merített, de szerinte nem többek két-három oldalnál, és azokat sem vette át szó szerint.

„Megkaptam a szerzők írásos beleegyezését. Meglehet, hogy kissé hanyag voltam, de olyan, mint mondjuk egy mértandolgozat megírása esetén:

nem állíthatom, hogy én fedeztem fel Pitagorász tételét”

– fogalmazott akkoriban a szociáldemokrata politikus.

Liviu Dragnea PSD-elnök az államfő által összehívott konzultáció előtt elmondta: jó megoldásnak tartja Tudose jelölését, évek óta ismeri a politikust, akivel a kormányban és a pártban egyaránt sokat dolgozott együtt. A plágiumvádakra reagálva Dragnea emlékeztetett, hogy Mihai Tudose kérvényezte doktorija visszavonását, amelyet a pártelnök szerint a miniszter nem a nagyobb fizetés reményében szerzett meg. „Nem vagyok a doktorátusok szakértője, ám ha jól emlékszem, Victor Pontát is plágiummal vádolták, mégis jó miniszterelnök volt" – jelentette ki Liviu Dragnea.

{K1}