A jobbközép tarolt az olasz helyhatósági választásokon

MTI 2017. június 26., 11:59

A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és az Északi Liga alkotta szövetség jelöltjei arattak győzelmet Olaszországban az időközi helyhatósági választások második fordulóján vasárnap, a fordulóban a választók kevesebb mint fele szavazott.

Fotó: REUTERS/Remo Casilli

A jobbközép jelöltjei szerezték a legtöbb polgármesteri széket abban a 111 olaszországi városban, ahol második fordulót tartottak.

A Silvio Berlusconi vezette FI és a Matteo Salvini irányította Északi Liga közös jelöltje lett a baloldali hagyományú Genova első embere. A liguriai tartományi székhelyen ez az első alkalom, hogy a város vezetését a jobbközép veszi át. A szintén baloldali fellegvárként ismert Emilia Romagna tartományban az időközi helyhatósági választásokon résztvevő mind a négy, eddig balközép vezette város szintén a jobbközéphez került át. A FI-Északi Liga szövetsége a tartományi székhely L'Aquilát is megszerezte Abruzzo tartományban.

Silvio Berlusconi úgy nyilatkozott, Olaszország a „mérsékelt erőket szereti”, ha a jobbközép egységes tud maradni, megnyeri a következő parlamenti választást.

Berlusconi bejelentette, hogy hamarosan ismerteti az általa vezetett jobbközép választási programját. A nyolcvanéves volt miniszterelnök azonban korábbi adócsalás miatti ítélete miatt nem indulhat a választásokon.

A Corriere della Sera napilap hétfő reggeli kommentárja szerint a jobbközép bevette a városokat. A La Repubblica szerint a választások a balközép összeomlását és a jobbközép visszatérését jelentik.

Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt vezetője, korábbi miniszterelnök közösségi oldalán azt írta, az első fordulót is beleszámítva, a balközép egész Olaszországban több helyen győzött, de elismerte, hogy „sokkal jobban is sikerülhetett volna”. Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy az időközi helyhatósági választások nem összehasonlíthatóak az egy éven belül esedékes parlamenti választásokkal. Elemzők megjegyezték, hogy Matteo Renzi a 2014-es Európai Parlamenti választások óta nem képes szavazást nyerni.

Hozzátették, a mostani polgármesteri választásokon gyengén szereplő ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) továbbra is a parlamenti választások nagy esélyesének ígérkezik.

Az időközi helyhatósági választások meglepetése az Olaszországban rendkívül alacsonynak számító részvételi arány. Az első fordulóban a választásra jogosult olaszok 58, a másodikban még kevesebben, 46,03 százalékuk járult az urnákhoz.