Plágiummal gyanúsított minisztert javasol kormányfőnek a PSD?

Rostás Szabolcs 2017. június 25., 22:11

Több bukaresti hírtelevízió egybehangzó értesülései szerint Mihai Tudose gazdasági minisztert fogja javasolni miniszterelnöknek a Szociáldemokrata Párt (PSD). Az alakulat főtitkára szerint a tárcavezető csak egyike a nyolc jelöltnek.

Mihai Tudose is szerepel a PSD potenciális kormányfőjelöltjeit sorjázó listáján

A kormányzó szociáldemokratákhoz közel álló România Tv, továbbá az Antena 3 és a Digi 24 hírcsatorna vasárnap este egyaránt arról számolt be, hogy értesülései szerint Mihai Tudosét terjeszti elő a kormányfői posztra a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció a Klaus Johannis államfővel hétfőn tartandó konzultáción.

Az ötven éves, jogász végzettségű szociáldemokrata politikus a Sorin Grindeanu leváltott miniszterelnök által februárban végrehajtott három minisztercsere keretében került a gazdasági tárca élére. A parlamenti képviselői mandátummal rendelkező, a PSD alelnöki tisztségét is betöltő Tudose a Victor Ponta vezette kabinetben már irányította a gazdasági minisztériumot.

Megtörténhet azonban, hogy Mihai Tudose nem felel meg a Klaus Johannis által támasztott feddhetetlenségi feltételeknek.

Két évvel ezelőtt a politikust azzal gyanúsították meg, hogy plagizálta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által működtetett bukaresti Mihai Viteazul Hírszerző Akadémián írt doktori dolgozatát.

Tudose doktori dolgozatának irányítója nem volt más, mint Gabriel Oprea volt belügyminiszter, akiről azóta bebizonyosodott, hogy maga is plagizált. Bár Mihai Tudose tagadta, hogy másolta volna a dolgozatát, tavaly önként lemondott doktori címéről.

Codrin Ştefănescu, a PSD főtitkára vasárnap este az Antena 3 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy az alakulat lehetséges miniszterelnök-jelöltjeit sorjázó lista összesen nyolc nevet tartalmaz, és megerősítette, hogy szerepel közöttük a Tudoséé is. A politikus hozzátette, hasonlóképpen potenciális kormányfőnek tekinthető Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter, Adrian Ţuţuianu, a parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának elnöke és Viorica Dăncila európai parlamenti képviselő is. Ştefănescu nem kívánta kommentálni azt az információt, hogy Tudosénak van a legnagyobb esélye a pártban a kormányfőjelöltségre.