Nem volt jégből a váradi közönség: 15 ezren buliztak a várban

Pap Melinda 2017. június 25., 16:55

Megdöntötte eddigi rekordját a nagyváradi magyarság ünnepe, a Szent László Napok: szombaton este közel 15 ezren ünnepeltek a várban.

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Akárcsak az egész királyi héten, a városalapító alakja állt a Szent László Napok hétvégi eseményeinek középpontjában is, szombaton Dr. Kőrösi Mária egyetemi tanár az uralkodó életének fontosabb eseményeiről, jelleméről, az egész Kárpát-medencében elterjedt kultuszának kialakulásáról beszélt, míg Dr. habil Pálfi György antropológus, egyetemi oktató koponyaereklyéjének vizsgálatáról értekezett, melynek során az arcrekonstrukciót is elvégezték.

Fotó: Facebook/Szent László Napok

A városalapító életének és korának ismeretéről nemcsak az azt kutató történészek, a Kárpát-medence fiataljai is számot adtak, a Szent László-vetélkedő döntőjén kilencven iskola nyolcvan csapata vett részt. A testvérváros Debrecen bemutatkozása szombaton is folytatódott, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes vezette be a nyári színházba összegyűlt érdeklődőket a magyar puszta, a Hortobágy zene- és táncvilágába.

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Síppal, dobbal, nádihegedűvel

A várba érkezőket egész hétvégén számos szórakoztató program, lacikonyha, borudvar várja, a fejedelmi udvarban kézművesvásáron nézelődhetnek a vásárfiát keresők. A kicsiket a mesterek bemutatói nyűgözték le, az Evilági koncertjébe kapcsolódhattak be, de bábszínház és számos gyerekprogram is csalogatta őket.

 

Fotó: Facebook/Szent László Napok

A péntek esti buli fáradalmait szombaton az örömfőzésen pihenhették ki a váradiak, akik a tíz csapat ízes főztje mellett a hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbászt is megízlelhették. Az étkek mellé természetesen itóka is került, a jó hangulatról mi sem árulkodott jobban, minthogy a résztvevők dalra fakadtak. A főzőversenyen tíz csapat mérte össze szakácstudományát, de az üstöket kerülgető látogatók az új ízvilág mellett receptekkel is gazdagodtak, a csíkmadarasi Gáll Tímea Kölcsönkért kovász című kosztoskönyvét vihették haza.

Hazatértek Szent László vitézei

Vasárnap László király kora elevenedett meg a fejedelmi palota udvarán, Szent László vitézei zenészek és táncosok kíséretében a belvárosban is felvonultak, síppal, dobbal, nádihegedűvel hirdetve a fenséges lakomát. A kisszínpad középkori táncoknak adott helyet, majd I. László törvénykezéséből láthattak ízelítőt a vásárban bámészkodók: megtudhattuk, szigorúsága és igazságossága mellett a király bűnbánat esetén kegyelmet is gyakorolt. Azok, akiket elijesztett a középkori törvénykezés kegyetlensége, viselet és fegyvertörténeti bemutatón vehettek részt, illetve a vitézek párviadalán szurkolhattak a rátermettebb legénynek.

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Nemcsak helyszíne, főszereplője is volt a rendezvénysorozatnak a nagy szakértelemmel felújított vár, a múlt iránt érdeklődők magyar és román nyelvű idegenvezetéssel csodálhatták meg a fejedelmi palotában kialakított vár- és városmúzeumot, a restaurált Griffes termet, a mészrétegek alól előkerült középkori falfestményeket. A gótikus székesegyház romjai és a kőtár megtekintése során számos legendát, anekdotát is halhattak az erődítményről, a jövőbeni tervekről. A vár virtuálisan is újjáéledt, a 3D-s rekonstruálás annyi érdeklődőt vonzott, hogy sokan be sem fértek a terembe.

Vonatozás és rekordöntés

A Hollóének Hungarica Régizene Együttes vásári zenészei naphosszat dudálgattak a forró nap elől a sörsátrak hűvösébe menekülő fesztiválozóknak, szombaton este pedig a KFT izzította a hangulatot. Besenyő Pista bácsiék az ismert dalok mellett versikéikkel is megnevettették a várudvart ellepő közönséget, melynek nagysága az est csúcspontjára, Demjén Ferenc fellépésére megközelítette a rekordnak számító 15 ezret.

Fotó: Facebook/Szent László Napok

A váradi közönség nem volt jégből, a buli nem csak az első sorokban hágott tetőfokra, az udvar hátsó végébe szorultak sem voltak restek, amint felcsendültek a Mikor elindul a vonat akkordjai, maguk is szerelvénybe „szerveződtek”. A Szent László Napok ünnepi kiadása vasárnap Nagyvárad legendás együttesének, a Metropolnak a fellépésével, és az Omega együttes szintén történelmi eseménynek számító koncertjével hág tetőfokra.