Elítélte Orbán Horthy-jellemzését a bukaresti Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet

Krónika 2017. június 24., 23:07

Elítélte a bukaresti Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet Orbán Viktor miniszterelnöknek a napokban Horthy Miklósról tett kijelentését. Mindazonáltal az intézet pontatlanul idézte a magyar kormányfőt.

Fotó: Magyar Idők/Kurucz Árpád

A Máramarosszigeten született Nobel-békedíjas író nevét viselő intézmény szombaton Facebook-oldalán közzétett, kétmondatos állásfoglalásában reagált Orbán Viktor szavaira. „Elítéljük Orbán Viktor üzenetét, amelyben Horthyt „kivételes államférfiúként” jellemezte. Horthy tengernagy felelős a magyarországi és észak-erdélyi zsidók deportálásáért és kivégzéséért" – szerepel a holokausztkutató intézet nyilatkozatában.

Orbán Viktor szerdán Budapesten, a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán elhangzott beszédében tért ki a kormányzó szerepére. A miniszterelnök a 20. század második és a harmadik évtizedét a magyarság történetének súlyos próbakövének nevezte

és úgy vélte: néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek, és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt „mégsem temetett maga alá minket a történelem".

„Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter. És ezt a tényt nem vonhatja kétségbe Magyarország II. világháborús gyászos szerepvállalása sem" – jelentette ki. Orbán Viktor tehát „kivételes államférfiúnak”, és nem „ragyogónak” nevezte Horthyt, ahogy az az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet állásfoglalásában szerepel.

Brüsszelben, az uniós tagállamok kétnapos csúcstalálkozóját követően, pénteken tartott sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor közölte: a Klebelsberg Kuno felújított lakhelyének átadásakor mondott megemlékező beszéd pontos fogalmazásának „minden szavát tartja”. A miniszterelnök elmondta, nevetségesnek találja azt a gondolkodást, amely szerint a kultuszminiszter „jó fiú, a miniszterelnök jó fiú", aki meg őket kinevezi – a kormányzó –, annak nincsenek ebben érdemei.

„Ez egészen egyszerűen ellentétes a józan ésszel" – fogalmazott Orbán. Kijelentette, nem vesz részt a történelemmel kapcsolatos vitákban. Véleménye szerint ugyanakkor elég a józan ész szabályait követni, amely azt mondatja, hogy miniszterelnök akkor volt Magyarországon, ha azt a kormányzó kinevezte, és jó kultuszminiszter akkor volt, ha őt a miniszterelnök megbízta. „Nem lehet az adott korszak érdemeit a szerint felosztani, hogy ki tetszik az embernek és ki nem" – vélekedett a miniszterelnök.

{K1}