Múzeumok „barátsága”: Bukarest ékszereket is küld Debrecenbe

MTI 2017. június 23., 20:25

Bocskai István fejedelmi botja után további értékes arany- és ezüstkincsek érkeznek a debreceni Déri Múzeumba a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumból – jelentette be a cívisváros polgármestere pénteken a Déri Múzeumban, amikor a Magyar Református Egyház ünnepi zsinatára érkezett egyházi személyisége

Bocskai jogara után arany- és ezüstkincseket is küldenek Bukarestből a debreceni Déri Múzeumba Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László köszönetet mondott Ernest Oberlander Târnoveanunak, a bukaresti múzeum főigazgatójának, amiért lehetővé tette, hogy a múzeumok éjszakájára bemutathatják Debrecenben Bocskai István fejedelmi jogarát, és amiért folytatódik a két múzeum együttműködése.

Ennek eredményeként július 12-én ősi arany és ezüstkincsek érkeznek Debrecenbe. A város polgármestere elmondta, a bukaresti múzeum szervezésében 31 romániai megyei múzeum kincseit, a mai Románia, jelentős részben Erdély területén talált, az aranyművesség kezdeti időszakától, a késő antik, kora középkorig terjedő időszak legértékesebb arany és ezüst kincseit láthatják majd az érdeklődők Debrecenben.

„Ilyen jelentőségű és értékű külföldi kiállítási anyag eddig nem került egyetlen magyar vidéki múzeumba sem" – mondta Papp László, megjegyezve, hogy ez „fontos múzeumi, kulturális és diplomáciai siker".

A debreceni polgármester emlékeztetett rá, hogy napra pontosan 411 évvel ezelőtt, 1606. június 23-án írták alá a Bocskai-szabadságharcot lezáró bécsi békét, ami hozzájárult, hogy a protestáns egyházak, köztük a reformátusok fennmaradhattak. „Ma, 411 évvel később Debrecenben köszönthetjük a Magyar Református Egyház vezetőit abból az alkalomból, hogy a debreceni zsinat megerősíti a második helvét hitvallást" – mondta, hozzátéve: erre a történelmi eseményre a Déri múzeumba érkezett a fejedelem egyik legfontosabb uralkodói jelvénye, a jogar. „Így valóban történelmi napokat élünk" – jegyezte meg Papp László.

Ernest Oberlander Târnoveanu, a Román Nemzeti Történeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy Bocskai István fejedelmi jogara Erdély aranykorának, európai hatalommá emelkedésének a jelképe, amit Románia legfontosabb kincsei között tartanak számon. Hozzátette: 1971 és 2002 között állandó kiállításon volt látható a jogar a bukaresti múzeumban, azóta időszakonként mutatják be, legutóbb például a Románia kincseit bemutató kiállítási anyag részeként Pekingben láthatták az érdeklődők.

A főigazgató – utalva a folytatódó kulturális kapcsolatokra: a romániai aranykincsek debreceni bemutatására – kijelentette: a kultúra összehoz, összeköt, még akkor is, amikor vannak tényezők, amelyek elválasztanak. Reményét fejezte ki, hogy hosszú távú együttműködésük eredményeként a Déri múzeum gyűjteményéből is láthatnak majd kiállítást Bukarestben.

Papp László, mielőtt az egyházi méltóságokkal megtekintették Bocskai buzogányát, felhívta a figyelmet, hogy az ereklye „nincs egyedül": a múzeum kupolatermében látható a múzeumok éjszakáján, illetve a jövő héten Báthory István fejedelmi botja, és Bocskai István berátja, az az okirat, amellyel a török szultán nevében eljáró nagyvezír Bocskait nem csupán Erdély fejedelmének, hanem Magyarország királyának is kinevezte.

A kupolateremmel szemben lévő Munkács-teremben pedig ismét együtt látható a Krisztus-trilógia. Néhány napra a tulajdonos hozzájárulásával „lehullt a lepel" a Golgotáról, így ismét együtt látható híres „társaival", a Krisztus Pilátus előtt és az Ecce Homo című képekkel.