Meleșcanu folytatná a külügyminiszteri munkát

MTI 2017. június 23., 16:40

Újabb mandátumra számít Teodor Meleșcanu román külügyminiszter a román diplomácia élén, mivel pártja, a liberális ALDE ugyanazokat a tárcavezetőket jelöli a következő kormányba.

A külügyminisztert pénteken, egy kolozsvári diplomáciai fórumon kérdezték az újságírók arról, hogy kiket jelöl az ALDE a következő kabinetbe, ha ismét a – parlamenti mandátumok 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párttal (PSD) közösen létrehozott – szociálliberális koalíció jelöltjét bízza meg kormányalakítással az államfő.

Meleșcanu rámutatott: valószínűleg nemcsak a koalíciós pártok döntenek az új kormány összetételéről, abba a leendő miniszterelnöknek is beleszól, de a maga részéről ő „elvileg” folytatná külügyminiszteri munkát.

A hatszázalékos parlamenti súllyal rendelkező ALDE-ben politizáló, 76 éves

Meleșcanu januárban harmadik alkalommal vette át a román diplomácia irányítását,

korábban két évig a román Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) is vezette. Az ALDE-nek négy minisztere van a 27 tagú, szerdán leváltott Grindeanu-kormányban.

Közben a kormány fő erejét adó PSD több tárcavezetője is jelezte, hogy szívesen folytatná munkáját, így a bukaresti sajtó azt valószínűsíti, hogy a múlt héten kezdődött politikai válság „eredménye” mindössze egy szokványos, 4-5 tárcát érintő kormányátalakítás lesz, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a PSD magát a kormányfőt is lecserélte.

Klaus Kohannis államfő hétfőn kezdi meg az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról. A jobboldali elnök eddigi nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy gyorsan le szeretné zárni a válságot, és nem vitatja el a szociálliberális koalíció jogát a kormányzás folytatására.