Több száz háromszéki lakos vett részt az összefogással létrejött szűrőprogramban

Krónika 2017. június 23., 12:46

Hathatós orvosi segítség érkezett Magyarországról Kovászna megye lakosaihoz június 12–18. között: az egészségügyi szűréseken 830 főt vizsgáltak meg, összességében 3190 vizsgálatot végeztek. 

A szűrővizsgálatok magyarországi összefogásnak köszönhetők: egy anyaországi gyógyszergyár, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház együttműködése révén mérték fel a háromszéki lakosok egészségi állapotát.

Mint a kezdeményezők közleményéből kiderül,

a vizsgálatok szív-és érrendszeri rizikó szűrésére, kardiológiai, neurológiai, szemészeti, bőrgyógyászati, gyermekgyógyászati vizsgálatokra, csontsűrűségmérésre, gerincferdülés és lúdtalp szűrésére és szájüregi rákszűrésre terjedtek ki.

A szűrést a szolnoki kórház 5 orvosa és 12 szakasszisztens munkatársa önkéntesen végezték.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, valamint a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szervezésében hatodszor tartottak egészségügyi szűrést Erdélyben.

A szűrőprogram során a vizsgálatokon kívül 75 ezer lej értékű Béres Cseppet és Béres C-vitamint is adományoztak a rászorulók támogatására. „A Béres testvérként tekint a határon túli magyarságra, és fontos feladatának tekinti segítésüket, támogatásukat; szoros kapcsolatot ápolnak romániai magyar szervezetekkel, iskolákkal, intézményekkel Partiumtól Erdélyig” – áll a közleményben. 

„Nagyon szeretjük, tiszteljük az erdélyi magyarságot. Ezért különösen örülünk annak, hogy részesei lehettünk egy nagyszerű és fontos együttműködésnek, hogy a szolnokiakkal összefogva »egészséget« hozhattunk Erdély magyarjainak” – nyilatkozta Béres Klára, a gyógyszergyár kommunikációs igazgatója.