Folytatódik az egymásra mutogatás, levegőben lóg a vásárhelyi iskolahálózat

Hajnal Csilla 2017. június 22., 22:47

Tovább zajlik az intézmények közti egymásra mutogatás Marosvásárhelyen a 2017/2018-as tanévre vonatkozó iskolahálózat kapcsán. Ezúttal a tanfelügyelőség sürgeti az önkormányzatot, míg pár napja épp ennek az ellenkezőjéről beszélt a városháza illetékese.

Fotó: Boda L. Gergely

Lejárt a nyolcadikosok országos szintű képességfelmérője, melynek eredményeit június 30-án hozzák nyilvánosságra, ezután egy hét áll a tanulók rendelkezésére, hogy eldöntsék, melyik gimnáziumban folytatják tanulmányaikat.

A gond az, hogy

Marosvásárhelynek még mindig nincs érvényes iskolahálozata, amelyből pontosan kiderülne, hogy hol indulnak ősztől kilencedik osztályok.

A korábbi években ezt már legalább egy hónappal a tudásfelmérő előtt lapozgathatták a nyolcadikosok, idén azonban teljes káosz uralkodik a téma körül.

Claudiu Maior, a polgármester tanácsosa a hét elején arról beszélt, hogy a „várhatóan csütörtökön gyűlésező” Maros megyei tanfelügyelőségtől várják az iskolahálózatra vonatkozó határozatot, amit a helyi tanácsosok is el kell hogy fogadjanak – ezzel szemben kiderült, a tanfelügyelőség még csak nem is ülésezett a témában. Mi több, a tanfelügyelőség csütörtökön sajtóközleményben hívta fel a helyi tanács figyelmét arra, hogy ne kezelje felelőtlenül az iskolahálózat kérdését.

„A tanügyi törvény alapján

felszólítjuk Marosvásárhely helyi tanácsát, hogy iktassák be a június 29-ei tanácsülés napirendi pontjai közé Marosvásárhely iskolahálózatának megszavazását is.

Ellenkező esetben a Maros Megyei Tanfelügyelőség nem vállalja a felelősséget azért, hogy a nyolcadik osztályt végzettek nem fogják tudni megjelölni azt a középiskolát, ahol folytatni szeretnék tanulmányaikat” – áll a tanfelügyelőség lapunkhoz is eljuttatott, Ioan Macarie főtanfelügyelő által aláírt közleményben.

Ezt Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes lapcsaládunk kérdésére megerősítette, és leszögezte: a tanfelügyelőség nem döntött arról, hogy melyik iskolahálózati javaslatot fogadja el. Azt sem tudja, hány középiskolai osztály indulhat ősztől Marosvásárhelyen,

a helyi tanács döntésére várnak,

mint mondta, egyelőre minden „lóg a levegőben”.

A megyei tanfelügyelőség februárban megtiltotta a Római Katolikus Teológiai Gimnázium cikluskezdő osztályainak indítását, a polgármesteri hivatal által átküldött beiskolázási tervet egyszer sem fogadták el, formai hibákra hivatkozva. A városi tanács határozatait pedig törvényességi okokra hivatkozva a prefektúra dobta vissza. Az intézmények közötti felelősségáthárítással azonban nemcsak a katolikus iskola diákjainak, hanem a megye összes nyolcadikot végzettjének a továbbtanulását veszélyeztetik.

A 4837 nyolcadik osztályt végzett Maros megyei diák közül egyébként 901 nem vizsgázott a héten megszervezett országos képességfelmérőn, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy gimnáziumba vagy szakgimnáziumba iratkozhassanak. A vizsgáról lemaradtak egy része pótvizsgára jelentkezik, de akad köztük olyan is, aki eleve szakiskolába készül, vagy elhagyta az iskolát. A 3936 beiratkozott diák közül 1325-en a magyar, 64-en a német tagozaton végezték. Csütörtökön az anyanyelvi vizsgával véget ért a felmérő, amelyet a megye 111 vizsgaközpontjában szerveztek meg.

Biró Zsolt parlamenti képviselő egyébként a csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény rendelkezései ellenére

Maros megyében nem biztosított minden nyolcadikos magyar gyerek számára, hogy anyanyelvén tanuljon tovább

a következő tanévben. „A kialakult helyzetért a megyei tanfelügyelőség és az oktatási minisztérium a felelős. Meg kell nevezni a vétkeseket, akik blokkolják a közösségi igény kifejezésre juttatását” – mondta marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.

Hozzátette, mivel mindenféle határidő már rég lejárt az iskolahálózat jóváhagyására, az érvényben levő módszertan szerint az előző években elfogadott iskolahálózat a mérvadó, ezért a törvény értelmében a tanfelügyelőségnek kell meghoznia a szükséges döntéseket.