Jazzre hangolódik Kolozsvár

Gyergyai Csaba 2017. június 23., 18:23

Világszínvonalú programkínálattal ünnepli meg ötödik kiadását a június 26. és július 2. között zajló kolozsvári Jazz in the Park fesztivál, melynek színpadain mintegy 100 előadó muzsikál majd 15 országból.

Fotó: Facebook/Jazz in the Park

A szervezők azt ígérik, az immár hagyományossá vált sétatéri és a Szamos-parti főhelyszínen kívül a fesztivál kiterjed az egész városra, többek közt a központhoz közeli utcákban, de még Pataréten is lesznek koncertek.

Bár a rendezvénysorozat programjainak túlnyomó többsége ingyenes, a fesztivált idén három fizetős nagykoncert vezeti fel a hét elején, a Kolozsvári Magyar Operában.

A Jazz in the Park hétfői, fesztiválnyitó koncertjén a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra lép fel, Romániában első alkalommal, amely

eklektikus szerzeményeiben szemérmetlenül ötvözi a klezmert, a tradicionális cigányzenét és a jazzt.

Kedden, június 27-én Dhafer Youssef koncertezik az opera nagyszínpadán. A sztárvendégnek számító előadó az arab zenei világgal „házasítja” a jazz különböző alfajait, s fellépett már a világ legjelentősebb fesztiváljain, Kolozsváron azonban első alkalommal mutatkozik be.

{K1}

Szerdán a perui származású Susana Baca énekesnő lép fel az operában, akinek munkásságát korábban két Latin Grammy-díjjal is jutalmazták. A 73 éves művész a perui kultúra művelőjeként politikai karrierbe is kezdett, 2011-ben pedig rövid ideig Peru kulturális miniszterévé nevezték ki.

Alin Vaida fesztiváligazgató elmondta,

a nagytermi fizetős előadások bevezetésére azért volt szükség, hogy az adományokból és pályázatokból élő rendezvény évről évre nevesebb művészeket tudjon vendégül látni Kolozsváron.

A Jazz in the Park keretében harmadik alkalommal szerveznek versenyprogramot romániai vagy külföldi, kezdő vagy kevésbé ismert zenekarok számára június 27–29. között a Szamos-parti színpadon, ahol három nap alatt 15 együttes vagy előadó mutatkozik be.

A versenyprogramon kívül, csütörtökön, június 29-én

Szántó Lóránd, a FunKorporation 28 évesen, autóbalesetben elhunyt basszusgitárosa tiszteletére is tartanak egy emlékkoncertet,

a Say What Experiment név alatt a tragikus körülmények között elhunyt zenész egykori kollégái, zenésztársai lépnek színpadra.

A sétatéri nagyszínpadon – mint minden évben – péntektől kapcsolják be az erősítőket, a kínálat pedig minden eddiginél erősebbnek ígérkezik. A program az előző kiadás egyik legkellemesebb meglepetését szolgáltató Sebastian Spanache Trio és a szintén romániai Coma zenekar akusztikus koncertjével indul.

Másnap az elektronikus zenét a jazzel összekapcsoló lengyel Skalpel és a londoni Hidden Orchestra, majd a 38 tagú szerb Viva Vox kórus lép színpadra, amely acapella verzióban adja elő a Nirvana, Prodigy, Rammstein és a Queen dalait.

Vasárnap, a rendezvény zárónapján

a világ egyik legjobb jazzdobosa, Jojo Mayer és zenekara diktálja a tempót a Sétatéren,

de kihagyhatatlan élményt ígér a kortárs jazzt és az elektronikus zenét indiai klasszikus zenei elemekkel vegyítő Mammal Hands fellépése is.

A záróbulit a szervezők az amerikai Vintage Trouble nevű formációra bízták, akik már a Rolling Stones és az AC/DC előzenekaraként is bizonyítottak. A Jazz in the Park programjain az elmúlt évben közel 50 ezren fordultak meg, a szervezők pedig biztosak abban, hogy idén újabb látogatottsági rekordot állítanak be.