Felvillan a székelyföldi múzeumok éjszakai arca

Kiss Judit 2017. június 23., 20:40

Éjszakáig tartó kulturális programok, tárlatnyitók, előadások, gyerekprogramok várják a látogatókat szombaton a székelyföldi közgyűjteményekben a Múzeumok éjszakáján.

A Székely Nemzeti Múzeum Fotó: Vargyasi Levente

Változatos programkínálattal várják a székelyföldi múzeumok a közönséget szombaton, a Múzeumok éjszakáján. Éjszakába nyúlóan lehet a közgyűjteményeket látogatni Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Udvarhelyen és Gyergyóban is.

Bepillantás a műhelytitkokba

„A nagyközönség sokszor úgy véli, a kiállításokon érdektelen tárgyak tömkelege várja őket: ezt a tévhitet próbálja leépíteni a Múzeumok éjszakája a többi családi nyílt napunk mellett.

Remek alkalom arra is, hogy nyugodt körülmények között nézelődjön, vagy szokatlan, a múzeum »éjszakai« arcát felvillantó programokon vegyen részt a család apraja-nagyja.

Bár az ingyenes nyitvatartás is vonzerővel bír, a legkecsegtetőbb mégis csak az, hogy egy-egy ilyen éjszakára mindig újdonságokkal rukkolunk elő” – mondta el a Krónikának Bartha Zonga, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum múzeumpedagógusa.

Hozzátette, ez már a tizenegyedik alkalom, hogy éjfélig tartóan programokkal, ingyenes tárlatlátogatással, koncertekkel, filmekkel várják azokat a látogatókat, akiknek év közben nem jut ideje ellátogatni a múzeumba. „Mivel ez a családi esemény, minden múzeumban dolgozó kolléga közös ügye, rendszerint ők is beszállnak egy-egy izgalmas tárlatvezetéssel, gyűjteményismertetéssel, de akár

olyan műhelytitkokba is bepillantást engednek, hogy milyen munka folyik a restaurátorlaborokban vagy egy régészeti feltárás során.

A gyerekek számára is olyan programokkal készülünk, hogy emlékezetes maradjon számukra a Múzeumok éjszakája és a későbbiekben is legyen kedvük ellátogatni hozzánk" – fogalmazott a szakember.

A Székely Nemzeti Múzeumban már évtizedes hagyománnyá vált, hogy a nyári napfordulót különleges programokkal és éjfélig tartó ingyenes nyitvatartással ünneplik. Szombaton 18 órától 24 óráig várják az érdeklődőket rendhagyó tárlatvezetésekre, zenés-mesés-bábos „kuruttyra”, táncelőadásra, kézműves foglalkozásokra és filmvetítésre.

Az idei esemény témáját A székelykaputól a törülközőig című, Szinte Gábor (1855-1914) rajztanár, gyűjtő, fényképész, rajzoló hagyatékát bemutató tárlat ihlette: a hagyomány, értékőrzés és továbbörökítés témaköreit járják körül a különböző programpontok során. Régi idők múzeuma címmel Sztáncsuj Sándor József régész tematikus tárlatvezetésére kerül sor, Sántha Imre Géza művészettörténész vezet tárlatot Képzőművészet az alapkiállításokon témában.

Tárlatvezetések, előadások Csíkban

A Csíki Székely Múzeum is gazdag programmal várja a látogatókat szombaton: tárlatvezetéseket tartanak az állandó kiállításokon, Évgyűrűk üzenete – Dendrokronológiai kutatások Erdélyben címmel Botár István régész tart előadást, Emlékezés Nagy Imre mesterre címmel Szabó András muzeológus és meghívottja beszélget a Zsögödi Nagy Imre-emlékházban, Kedei Engi István történész Rendhagyó történelemóra a műtárgygyarapítás tükrében címmel tart előadást.

Herendi porcelánok Gyergyóban

Gyergyószentmiklós is csatlakozik a Múzeumok éjszakájához, Csergő Tibor, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, szombaton várják a programok az érdeklődőket.

A politikusokat is bevonták a rendezvénybe:

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere és Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke is tárlatot fog vezetni

az egynapos rendezvényen.

Megnyitják a Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítását, az eseményen jelen lesz többek közt Nagy Zoltán polgármester, Hadászi Gabriella, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója, aki rendhagyó tárlatvezetést is tart. Ezen kívül koncertek, gyerekfoglalkozások is várják a közönséget.

Székelyudvarhelyen is készülnek a különleges múzeumi éjszakára Fotó: Barabás Ákos

Térhatású képek az első világháborúról

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum is megszervezi a Múzeumok éjszakáját szombaton: vendége lesz a kolozsvári Puck bábszínház Ha én lennék Mátyás király című előadásával, Fisli Éva történész tart szakmai tárlatvezetést a Térhatású fényképek a nagy Háborúból című, pénteken nyíló kiállításon.

A Magyar Nemzeti Múzeum szervezi a vendégkiállítást, amelynek részét képezik a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet hagyatékában megőrzött térhatású fényképek is. Mind az első világháború, mind a fotográfia története iránt érdeklődőknek nagyszerű élményben lehet részük, írták közleményükben a szervezők.

A fotók egy piros- kék „szemüveg” segítségével térhatásúvá válnak,

a magasság és a szélesség két dimenziója mellett a mélység harmadik dimenziójával gazdagodnak. Mindegyik felvétel az első világháborúhoz kapcsolódik, s mindegyik eredetije egy sztereo fénykép. A Múzeumok éjszakáján Csikány Tamás hadtörténész pedig Székelyföld és a székelyek a Nagy Háborúban címmel tart ismeretterjesztő előadást, ezen kívül koncertek, autósmozi is várja az érdeklődőket.