Kolozsvárt is érintheti az új selyemút

Kiss Előd-Gergely 2017. június 21., 17:40

Infrastrukturális és technológiai beruházásokról egyeztetett Emil Boc, Kolozsvár polgármestere a Kínában tett látogatásán.

Emil Boc Fotó: Facebook

Kolozsvár is része lesz az új kínai selyemútnak, a beruházási projekt infrastrukturális és gazdasági fejlesztéseket feltételez – jelentette be Emil Boc. A kincses város polgármestere nemrég Kínába látogatott a helyi önkormányzat alkalmazottaiból és üzletemberekből álló küldöttség kíséretében, és noha már néhány hét eltelt hazatérése óta, csak most számolt be részletekről.

Az elöljáró a Realitatea FM rádió műsorában elmondta: a távol-keleti államban részt vett a polgármesterek találkozóján, amelyen az Új selyemút elnevezésű projektről tárgyaltak, amelynek keretében autópályákat építenek, kikötőket és hajózási útvonalakat alakítanak ki, valamint gazdasági beruházásokat valósítanak meg.

Boc úgy fogalmazott: az üzletemberekkel közösen

feltették Kolozsvárt az Európai Unió és Kína közötti jelentős projekt térképére.

Úgy vélte: a technológiai újításoknak prioritást kell élvezniük, hiszen ebben van a jövő, ez az ágazat fog munkahelyeket teremteni, szerinte pedig Kolozsvár – az informatikai ágazat fejlettsége miatt – kiváló pozícióban van az innovációk tekintetében.

Noha hazatérése után nem sietett tapasztalatai megosztásával, Emil Boc Kínában, a Radio China International román nyelvű adásában nyilatkozott már ott tartózkodása során. Az elöljáró akkor is azt hangsúlyozta, hogy technológiai szempontból a kincses város előnyös helyzetben van, szerinte az európai uniós, illetve nemzetközi szintű fejlesztési projektekben

Kolozsvárnak az innovációs beruházásokra kell koncentrálnia.

Boc arról is beszélyt, hogy akadémiai szinten is megerősítenék a Kínával ápolt kapcsolatot. A keleti országban adott interjúban a polgármester arról is beszélt, hogy a túlzsúfolt kolozsvári forgalom tehermentesítése érdekében is van mit tanulni Kínától – metró helyett most már inkább egysínű vasúttal oldalán meg a problémát a következő 20 évben.