Gyorsan fejlődik a kolozsvári reptér

Kiss Előd-Gergely 2017. június 21., 16:38

Már június közepén, tavalyhoz képest három hónappal korábban elérte az évi egymillió főt számláló utasforgalmat a kolozsvári nemzetközi repülőtér.

Fotó: Facebook

Alin Tişe Kolozs megyei tanácselnök elmondta: az általa vezetett hivatal hosszú és középtávú fejlesztési tervvel is rendelkezik, kiemelt céljuk, hogy a légikikötő utasforgalma 4–5 éven belül elérje az évi 7 milliót.

Emlékeztetett: új terminál és repülőgép-parkoló építését is tervezik, a prioritás ugyanakkor az új, jelenleg 2200 méteres kifutópálya 3500 méteresre bővítése, ehhez viszont

a környezetvédelmi minisztériumnak előbb el kell terelnie a Szamos medrét.

Tişe stratégiai célkitűzésként fogalmazta az Atlanti-óceán túlsó partjára indítandó járat létrehozását, ehhez viszont elkerülhetetlen a kifutópálya meghosszabbítása. Ezért igyekeznek minél hamarabb meggyőzni a szaktárcát a beruházás fontosságáról. A tervek szerint a megyei önkormányzat lépcsőzetesen finanszírozná a beruházást, amely várhatóan

mintegy 20 millió euróba fog kerülni.

A tanácselnök arra is kitért: a reptér forgalmának bővülése az elmúlt tíz évben végrehajtott mintegy 100 millió euró értékű fejlesztések eredménye.

David Ciceo, a légikikötő igazgatója arról számolt be: a repülőtér forgalma az elmúlt két évtizedben a százszorosára bővült – a kezdeti évi 30 ezerről csaknem 3 milliósra. A kolozsvári nemzetközi repülőtéren jelenleg 47 állandó és 10 charterjárat bonyolít le forgalmat a kincses város és Európa, valamint a Közel-Kelet repterei között.