Panaszkodnak az átvilágításra a kisvállalkozók

Bíró Blanka 2017. június 21., 15:31

A cégek kötelező biztonsági-kockázati átvilágítása ellen tiltakoznak a kisvállalkozók, amelyek nevében a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara levélben fordult a parlamenti frakciókhoz, kérve, hogy módosítsák a vonatkozó törvényt.

Azt szeretnék, hogy a cégeknél csak megadott értékhatárok fölött legyen kötelező az átvilágítás, azaz ha elérnek egy bizonyos üzleti forgalmat vagy vagyont.

Édler András, a kamara elnöke lapunknak elmondta: még 2012-ben fogadták el a 301-es számú kormányrendeletet, amely szerint minden, vagyonnal rendelkező szervezetnek el kell végeztetnie egy kockázati átvilágítást, vagyis fel kell méretniük, hogy a vagyonuk biztonságban van-e, megfelelően védik-e az esetleges betörésektől. Az előírások életbe léptetését évekig halogatták, végül most július elsejétől alkalmazzák.

Az átvilágítást szakemberek végzik el megadott díjszabás ellenében, ajánlásaik pedig kötelező érvényűek.

Sokak szerint az intézkedés fölösleges pénzügyi és adminisztrációs terhet jelent a kis- és közepes vállalkozások számára, hiszen nagy részüknél az átvilágítás eredménye az lesz, hogy nincs kockázat, a vállalkozónak viszont

ettől függetlenül ki kell fizetnie a nem is kis összegű, mintegy 1000 lejes szolgáltatási díjat.

„Gyakorlatilag minden vállalkozásnak, szervezetnek van valamilyen vagyona, de sok esetben ez mindössze két íróasztalt jelent, mégis kötelezően ki kell fizetniük az átvilágítást. Tulajdonképpen ezzel csak megsarcolják a kis cégeket” – magyarázta a kamara elnöke. Édler András úgy véli, szabni kellene egy küszöböt, ez lehet például évi 100 ezer eurós forgalom, vagy egy jelentősebb vagyon.