Selymes Tibor az Olimpia edzőjeként tér vissza a futballkörforgásba

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 21., 08:04

A Szatmárnémeti Olimpia vezetőedzőjévé kedden kinevezett Selymes Tibor ütőképes labdarúgócsapatot tervez a következő szezonra.

Fotó: Facebook/Selymes Tibor

Selymes Tibor váltja a Temesvári ASU Polihoz szerződött Bogdan Andonét a Szatmárnémeti Olimpia másodosztályos labdarúgócsapatának vezetőedzői tisztségében. A romániai futball aranygenerációjának oszlopos tagját kedden mutatta be hivatalosan a partiumi klub azzal a nem titkolt céllal, hogy

irányításával visszaküzdjék magukat az élmezőnybe.

A játékosként világ- és Európa-bajnokságokon szerepelt klasszis edzőként többek között az Astra, a Petrolul, a Galac, a Sportul Studențesc és a Marosvásárhelyi ASA együttesénél is dolgozott, az utóbbi időszakban viszont eltűnt a reflektorfényből.

A Krónika megkeresésére elismerte, fontosnak érzi, hogy „visszakerüljön a körforgásba”, ehhez pedig az előzetes tárgyalások során nyugodt munkakörülményeket kért új klubjától.

Először is ütőképes csapatot akarunk kialakítani, és az első hat között zárni a Liga 2-ben. De a cél, hogy Szatmárt visszahozzuk az élvonalba”

– közölte. Megjegyezte, jelenleg kevés játékos áll a rendelkezésére, de már vannak kiszemeltjei, és az elismert játékosügynök, Mihai Joiţa is a segítségére lesz. „Még mielőtt a szerződést aláírtam, leültem pár játékossal, hogy megbeszéljük, követnének-e az Olimpiához” – árulta el.

A nyári felkészülésük menetrendje a jövő héten körvonalazódhat, és szeretné, ha már július 3–4-én el tudnának utazni edzőtáborba, egy romániai helyszínre. Kérdésünkre elmondta, hogy a Galaci Oțelul korábbi, Bajnokok Ligájában is szereplő bajnokcsapatánál megismert Ionel Tămășanu lesz az erőnléti edző, de szakmai stábjában Dan Florea is helyet kap, akivel szintén a moldvai együttesnél dolgozott együtt.

Azt még korainak tartja, hogy véleményt mondjon a riválisokról – szerinte erről majd csak az első 5-6 bajnoki mérkőzés után lehet érdemben nyilatkozni –, a Liga 2 egycsoportos versenykiírásában ugyanakkor a megterhelő utazások ellenére is megtalálta a „szépséget”: szerinte egyre erősebb a színvonal, egyre jobbak a meccsek.

Selymes bemutatásakor egyébként Kereskényi Gábor polgármester leszögezte,

nem fogja hagyni, hogy a klubnak megítélt közpénzt „butaságokra” költsék.

Rámutatott, hogy a megörökölt adósságuk felét már sikerült törleszteniük, és arra törekszenek, hogy a fennmaradó összegeket is kifizessék. „Utána már a szponzorok elé lehet állni, de így senki sem fogja a klubot támogatni azért, hogy az örökölt tartozást kifizesse” – vélekedett az elöljáró.

Hozzátette, a 2017–2018-as szezonra pénzügyi helyzetük stabilizálását, az utánpótlás-nevelő központjuk megerősítését, az infrastruktúrájuk fejlesztését és a bajnokság legjobb hat csapata közé kerülést tűzik ki célul. „Ha ez egyidejűleg teljesül, akkor továbbléphetünk. Először az alapokat kell letenni, és utána nekiveselkedhetünk a feljutásnak” – fogalmazott.