Freskók a lovagkirály legendájáról a Szent László Napokon

Krónika 2017. június 20., 18:44

Számos kulturális rendezvénnyel várja az érdeklődőket a vasárnapig tartó nagyváradi Szent László Napok. A programsorozat keretében a városalapító lovagkirály legendájáról készült freskókat is meg lehet tekinteni egy fotókiállításon.

Fotó: Mohácsi Árpád László

Javában zajlanak a hétfőn kezdődött, június 25-ig tartó Szent László Napok Nagyváradon, az ötödízben tartott programsorozat számos kulturális, szórakoztató rendezvényt kínál.

Szent László-freskók a Kárpát-medencében címmel Móser Zoltán fotóművész felvételeiből nyílt kiállítás a rendezvénysorozat nyitónapján a Vártemplomban – közölték a szervezők. Mint Zatykó Gyula, a város kulturális fesztiváljának főszervezője kiemelte, a tárlat tulajdonképpen

ajándék a Szent László-emlékévet meghirdető nemzetpolitikai államtitkárság részéről.

A kiállított anyag tizenhárom tablóból áll, melyek – a bevezető és a leíró tablón kívül – egy-egy freskórészletet tartalmaznak a Kárpát-medence különböző vidékein található templomokból. Mint a megnyitón Gaal Gergely, a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke kiemelte, a lefényképezett freskók különlegessége, hogy mind-mind a lovagkirályról szóló egyik legismertebb legenda – a kunok ellen vívott kerlési csata – kulcsjelenetét, a lányrabló kun legyőzését örökítik meg.

A középkori freskómaradványok mondanivalója nagyon hasonló: a világosság és a sötétség, a jó és a rossz, a keresztény és a pogány kettősségének a küzdelmét ábrázolják – emelte ki Gaal, aki szerint ez egyúttal számunkra is megmutatja, hogy lehetünk a mindennapok hősei, hiszen tennivaló mindig akad.

Szent László tartson meg bennünket itt igaz magyarnak, igaz kereszténynek”

– fogalmazott a nyitónapon Fodor József, a nagyváradi római katolikus egyházmegye vikáriusa. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke ezúttal tulajdonképpen sokgenerációs váradi magyarként idézte meg városalapító lovagkirályunk alakját.

Zatykó Gyula főszervező felidézte, ezelőtt négy évvel egy maroknyi, a közönségért tenni akaró váradi indította útjára a Szent László Napokat, ami már indulásból „több volt, mint az addig megtartott gulyásfesztiválok mindegyike”, s bár történt kísérlet a szervezők munkájának elgáncsolására, sikerült maguk mellé állítaniuk a nagyváradi polgárokat.

Azóta pedig évről évre többen ismerték el a kulturális fesztivál létjogosultságát, és csatlakoztak partnerként vagy támogatóként a szervezők mellé.

A Szent László Napok ma már a hivatalos városimázs része,

a városháza is támogatja, sőt népszerűsíti az eseményt.

Idén Debrecen a díszvendége a programsorozatnak, mint dr. Papp László, a város polgármestere kifejtette, a nyitógála előtt állapodott meg Ilie Bolojan nagyváradi polgármesterrel, hogy a Körös-parti város támogatja, hogy magyarországi testvérvárosa 2023-ban Európa kulturális fővárosa lehessen, s megígérte, hogy ha Várad pályázik, ők is mellé állnak.

A két város közötti megállapodásról Ilie Bolojan váradi polgármester is beszélt, aki azt is kiemelte, hogy a Szent László Napok egyszerre a nagyváradi magyarság és a város ünnepe is.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő házigazdagént azt mondta,

hinnünk kell, hogy Szent László királyunk mostani, megromlott állapotunkban, eme újkori próbás időkben is a segítségünkre lehet, és segítségünkre siet.

Kedden dizájnnapra várták a képzőművészetek kedvelőit – a Szent László Egyesület, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) művészeti tanszéke, a Balassi Intézet és a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) igazi ínyencségeket kínált a váradi várban és a PKE új székhelyén.

A vár M épületében Art Generator 3. címmel a PKE képzőművészeti szakos hallgatói alkotásaiból mutattak be válogatást – idén a multimédia-alkotások kerülnek középpontba. A Szent László Napok részletes programja a Szentlászlónapok.ro-n olvasható.