Ilie Năstase oldalán „adogat” Ion Țiriac az ITF és a WTA ellen

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 20., 17:06

Ion Țiriac nyilvános meghallgatást kért Románia Fed-kupa-kapitányának, Ilie Năstasénak David Haggertytől, a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) elnökétől; ugyanakkor felfüggeszti a Madrid Open serlegének biztosítását az idei átadót követő bírálatok miatt.

Ion Țiriac

Az egykori Grand Slam-győztes teniszező hangsúlyozta, hogy az arany- és a gyémántkupa, valamint az ezüstreplika a spanyolországi torna általa felajánlott szimbolikus jutalma a győztesnek, mint ahogyan az azt átadó személy is az ő meghívottja.

A WTA nem cenzúrázhatja azt a szabadságomat, hogy a serlegek átadására felkérjek valakit”

– fogalmazott a Simonnak írt levelében, mivel idén bírálatok érték, amiért az ITF által ideiglenesen felfüggesztett Năstase adta át a győztes Simona Halepnek járó elismerést.

Megjegyezte, hogy az évek során a spanyol királynő és a herceg is a meghívottja volt, most viszont a WTA megbüntette a torna tulajdonosát, amiért megengedte, hogy Románia Fed-kupa-csapatkapitánya pályára lépjen a díjátadón. „A WTA viselkedését ismételten agresszívnek tartom, szerintem túllépett a hatáskörén" – hangsúlyozta Țiriac, emlékeztetve arra, hogy Năstase ideiglenes eltiltása csak az ITF-rendezvényekre vonatkozik, nem pedig az ATP-, WTA- vagy Grand Slam-tornákra.

A David Haggertynek címzett levelében úgy vélekedett, hogy egykori párostársa ügyében kizárólag nyilvános meghallgatás útján lehet és kell korrekt ítéletet hozni. Ezen ő is szeretne részt venni, hogy megértse a hírhedt áprilisi Románia–Nagy-Britannia Fed-kupa-meccs bírójának viselkedését, és az ITF-megfigyelő kiválasztásának okait.

„Egyértelmű, hogy Románia Fed-kupa-kapitánya a szabályok keretein belül járt el.

Az viszont érthetetlen, hogy a játékvezető miért utasította el a panaszát. Ez helytelen nyelvhasználatra sarkalta Năstasét, amely miatt kiállították a pálya széléről. Ezután zúdult rá a pokol, amely a csapat morálját és a szövetség hírnevét is érintette" – vélekedett Románia teniszszövetségének tiszteletbeli elnökeként Țiriac, aki a sportágban eltöltött hatvanéves múltját felemlegetve, a releváns tények tisztázására kérte az ITF-et.

A 70 éves Năstasét, mint ismeretes, azért vizsgálja a világszövetség, mert az említett mamaiai tornán megsértette a vendégek kapitányát, játékosát, az egyik játékvezetőt, egy angol újságírót, továbbá szexistának és rasszistának minősített megjegyzést tett az amerikai Serena Williams terhességére vonatkozóan.

{K1}

Utólag hivatalos Facebook-oldalán kért elnézést az érintettekről, ugyanakkor a viselkedésével kiváltott reakciókat eltúlzottnak tartotta. „Nastyt" nem fogadták a Roland Garros hivatalos páholyába, mint ahogyan a soron következő wimbledoni Grand Slam-tornára sem kapott VIP-meghívót.