A győzelmi mámor elillanása után címvédésre készül a Kolozsvári U-BT

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 20., 08:09

Befejeződött a kolozsváriak ünneplése: a Román Kupát követő bajnoki cím elhódításának „mámorából” helyrerázódva már a következő szezont készítik elő az U-BT élvonalbeli férfi kosárlabdacsapatánál.

Fotó: Manases Sándor/U-bt.ro

Mihai Silvășan vezetőedző a Krónikának elmondta, hogy miközben egyaránt „édes” volt számára játékosként és szakvezetőként is magasba emelnie a serleget, mégis különböző érzés. „Edzőként halmozott a munka, hiszen a teremben elvégzett feladatok után ki kell elemezni az edzéseket, meg kell tervezni a mérkőzéseket, nem beszélve a nagyobb felelősségről” – ecsetelte.

Úgy véli,

a romániai férfi kosárlabdázás színvonala évről évre fejlődik,

és csak amiatt bánkódik, hogy a tervezettnél kevesebb alakulat vett részt az élvonalbeli pontvadászatban. „A playoffban már magasan volt a mérce, minden egyes találkozó maximális összpontosítást igényelt. Reméljük, hogy ez a javuló tendencia a válogatotton is meglátszik majd. A kolozsvári Európa-bajnokság nagy kihívás lesz” – tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a „Sasok” – ahogyan a román válogatottat becézik – nyári felkészülése, illetve az augusztus végén kezdődő kontinensviadal nemcsak az U-BT felkészülését érinti, hanem az összes többi csapatot, amelyik játékost delegál a nemzeti együttesbe, ezért ezt nem tekinti különösebb hátránynak a klubcsapat alapozásában.

Emlékeztetett arra, hogy eddig Török Rolanddal, Kuti Nándorral, Ousmane Barróval, Alek­sandar Rasiccal és Andrij Kal­ni­csen­kóval kötöttek szerződést a július 10-én sorsolandó következő szezonra, de a napokban további játékosokkal bővül majd kerete. „Nyilvánvalóan a 2017–2018-as szezonban címvédésre törekszünk majd, valamint arra, hogy minél előrébb jussunk a nemzetközi kupasorozatokban” – szögezte le.

Az U-BT ugyanis

ismét a FIBA-Bajnokok Ligájában kezdi majd az európai szereplést,

ám azt még nem tudni, hogy megint a selejtezőkből indulnak, vagy esetleg a Nagyváradi VSK tavalyi sikereinek okán főtáblás helyet kapnak Románia bajnokaiként. „Legkésőbb a július 11-ei sorsoláskor kiderül” – jegyezte meg Silvășan.

Az U-BT-s kosarasok közül Török, Kuti és Vlad Moldoveanu kapott meghívást Marcel Țenter szövetségi kapitány keretébe. Mellettük a Nagyváradi VSK-t erősítő Titus Nicoară, Andrei Mandache, Bogdan Țibîrnă, Cătălin Petrișor és Bogdan Nicolescu, a Temesvári BC-nél játszó Octavian Popa Calotă és Dan Tohatan, valamint Alexandru Olah (Belfius Mons-Hainaut), Adrian Guțoaia (Galac), Adrian Tudor (Pitești), Radu Paliciuc (Szeben), Vlad Corpodean (Pitești), Iulian Or­bea­nu (Dinamo), Cătălin Baciu (Steaua), Dragoș Diculescu (Bukaresti Știința) és Emanuel Cate (Real Betis Sevilla) kezdte meg a felkészülést.