Made in France erdélyi módra: felfedett luxusmárkagyár Nagydisznódon

Krónika 2017. június 19., 22:47

Erdélyben gyártják a világ egyik legnagyobb luxusmárkáját képviselő Louis Vuitton cipőket, amelyeken a „Made in Italy” és „Made in France” címkét tüntetik fel – derül ki a The Guardian brit napilap cikkéből, amelyet a Digi24 hírtelevízió idézett.

Fotó: Facebook

Az oknyomozó újságírók szerint a Szeben megyei Nagydisznód közelében található gyárépületen nem tüntettek fel semmit, ami arra utalna, hogy ott cipőket készítenek, sőt az épületet állandóan őrök veszik körül. Korábban is felmerült egy olyan vád, hogy a cég az országban gyártja le a lábbeliket, majd ezeket viszik Olaszországba, viszont Bernard Arnault, a vállalat igazgatója ezt tagadta.

Ezúttal a Guardian bejutott az épületbe, és megerősítették, hogy

heti több ezer, szinte teljesen kész Louis Vuitton cipőt visznek el onnan.

A gyár a Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) egy kevésbé ismert leányvállalatának, a Somarestnek a nevén van. A brit lap újságírói a cég alkalmazottainak az önportréi alapján jutottak el a Szeben megyei településre. Értesüléseik szerint itt gyártják a több ezer eurós cipőket, mivel a cég nagy mennyiségben termel luxustermékeket, és az erdélyi munkaerővel valószínűleg költségeket akartak lefaragni.

A Guardian információi szerint az LVMH 2002-ben nyitotta az első üzemét itt, pár évvel később már heti 1500 pár cipőt gyártottak. A jelenlegi termelési adatok ugyan titkosak, de egyes elérhető információ szerint évente százezer pár cipő készülhet Nagydisznódon.

2009-ben a vállalat még egy gyárat indított a környéken, a szintén Szeben megyei Feleken. Itt az információk szerint táskák darabjait gyárthatják. A Guardian végül elérte, hogy a cég egyik szóvivője szóba álljon velük. Ekkor derült ki, hogy az alapanya­gok Franciaországból származnak, valamint a cipőket nem fejezik be Erdélyben, és a gyártás utolsó szakasza Franciaországban és Olaszországban történik, ezért

az EU-s szabályok szerint rá lehet tenni a „Made in Italy” és „Made in France” feliratot a termékekre.

A cipők talpa mindig Franciaországban vagy Olaszországban kerül fel, ez pedig a jelenleg hatályos törvények alapján lehetővé teszi, hogy az egész cipőt olasz vagy francia termékként lehessen eladni.

A szóvivő szerint a gyárukban jobb körülményeket biztosítanak, mint ami Románia hasonló ruhaipari üzemeiben jellemző, ezen kívül szabad az alkalmazottak hétvégéje, fizetik a túlórát, és nem használnak mérgező vegyszereket sem.

Ezt a helyi ellenőrző bizottság is megerősítette, amely szerint nincs semmiféle kifogás a gyárral szemben. Az üzem összesen 734 helyi lakost foglalkoztat, és az átlagos román ruhaipari bért kapják, ami a Guardian szerint 133 euró. Azaz egy alkalmazottnak nagyjából hat hónapot kéne dolgoznia ahhoz, hogy vehessen egy közepes árkategóriájú Louis Vuitton bőrcipőt.