Nehéz feladat vár a Honvédra a BL-selejtezőben

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 19., 16:24

Fortuna nem volt kegyes a Honvédhoz és a Vasashoz, de a Ferencváros és a Videoton, valamint Giurgiui Astra számára kedvezően alakult a labdarúgó-Bajnokok Ligája és az Európa Liga első két selejtezőköreinek hétfői sorsolása.

Fotó: UEFA

A Korhut Mihályt foglalkoztató izraeli bajnok Hapoel Beer-Shevával mérkőzik meg a Honvéd labdarúgócsapata a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében – derült ki a Nyonban hétfőn megtartott sorsoláson. Az Európa Liga első két kvalifikációs szakaszának párharcaiban a Ferencváros lett, a Videoton máltai, a Vasas pedig izraeli ellenfelet kapott.

Mivel a magyar bajnokot a nem kiemeltek számára fenntartott második kalapból húzták ki, ezért várható volt, hogy nálánál erősebben rangsorolt ellenféllel kell majd megmérkőznie július elején idegenben. A Beer-Sheva pedig különösen jó formában volt az elmúlt időszakban, hiszen története négy bajnoki címe közül kettőt az elmúlt két szezonban szerezte, miközben

a 2017–2018-as nemzetközi idényben még az Európa Liga csoportköréből is továbbjutott

– maga mögé utasítva az Intert és a Southamptont –, és csak a török Besiktas fékezte meg. Akkor még Ovidiu Hoban is a keretét erősítette, de a nagybányai születésű középpályás három év után most hazaigazolt Romániába a Kolozsvári CFR-hez.

A Honvédnak jóval „porosabbak” a nemzetközi emlékei, hiszen legutóbb a 2013–2014-es Európa Liga-sorozatban vett részt, ahol a Vojvodinával szemben maradt alul egy szurkolói rendbontásokat sem nélkülöző összecsapás után. Ezért akkor büntetést is kaptak a budapestiek, így a két soron következő, UEFA égisze alatt rendezendő hazai találkozójukat zárt kapuk mögött kell lejátszaniuk.

A BL egyébként már jövő héten elkezdődik öt – kevésbé rangos – találkozóval, hogy aztán július 11–12-én (18–19-ei visszavágókkal) a Honvédhoz hasonlóan például már a bolgár Ludogorec (a litván Zalgiris Vilnius ellen), a dán Koppenhága (a szlovák Zilina ellen), a norvég Rosenborg (az ír Dundalk ellen), a horvát Rijeka (a New Saint–Europa FC párharc továbbjutója ellen), a fehérorosz BATE Boriszov (az Alaskert–Santa Coloma továbbjutója ellen) és a lengyel Varsói Legia (a finn IFK Mariehamn ellen) is beszálljon a küzdelembe.

A román bajnok Viitorul és a második helyezett FCSB a harmadik selejtezőkörben csatlakozik a kupasorozathoz, és a július 14-ei sorsoláskor kap ellenfelet.

Az idén az EL-ben kezdő Videotonnak és Ferencvárosnak a Honvédnál bizakodóbban tekinthet az európai rajtra,

hiszen kiemeltként előbbi a máltai Balzan FC-t húzta, utóbbi pedig a lett Jelgava ellen kezd. A hétfői sorsoláson csak a Vasast kerülte el a jószerencse, ugyanis – nem kiemeltként – a csoportja legerősebbjének számító izraeli Jeruzsálemi Beitart kapta. Sok idejük sem lesz felkészülni a találkozókra, hiszen az első mérkőzéseket már jövő csütörtökön lejátsszák, a visszavágók pedig egy héttel később lesznek.

Továbbjutásuk esetén az angyalföldiek a Partizani (albán)–Botev Plovdiv (bolgár) párharc győztese ellen folytatják, míg a Fradi a Midtjylland (dán)–Derry City (ír) páros meccs továbbjutójával, a Vidi pedig a Nömme Kalju (észt)–Tórshavn (feröeri) csata nyertesével mérkőzhet meg a második selejtezőszakaszban. Ebben a körben kapcsolódik be a Giurgiui Astra is, amelyik a kedvező sorsolás révén a PFC Zire (azeri)–Differdange (luxemburgi) párharc továbbjutójával játszik július 13-án, illetve július 20-án.